Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Srbija podarja cepiva

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Srbski predsednik  Aleksandar Vučić je Bosni daroval pošiljko cpeiv. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Š. J., M. B., STA
2. 3. 2021 | 06:40
2. 3. 2021 | 20:45
34:56


20.15 123.087 oseb je bilo cepljenih s prvim odmerkom, 51.406 pa z drugim

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) doslej porabljenih več kot 174.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. 123.087 oseb je bilo cepljenih s prvim odmerkom, 51.406 pa z drugim, je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletni strani NIJZ.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes objavil podatke, po katerih je v Sloveniji neporabljenih skoraj četrtina dostavljenih odmerkov cepiv proti covidu-19. Po teh podatkih je v Slovenijo doslej prišlo nekaj manj kot 190.000 odmerkov cepiv proizvajalcev AstraZeneca, Moderna in Pfizer/BioNTech, skupno pa je doslej porabila 144.000 odmerkov dobavljenih cepiv ali 76,1 odstotka.

20.20 V Sloveniji potrjena tudi nigerijska različica

Po poročanju portala 24.ur so v Sloveniji pri najmanj sedmih okuženih potrdili nigerijsko različico novega koronavirusa. Nigerijska različica naj bi domnevno, tako kot južnoafriška, lahko bila nevarna tudi za tiste, ki so okužbo z virusom že preboleli ali bili cepljeni. Doslej je bilo v Sloveniji domnevno potrjenih tudi 62 primerov okužbe z britansko različico virusa.

19.25 V drugem valu več duševnih stisk

V drugem valu epidemije covida-19 so se ljudje spoprijemali z večjo duševno stisko kot v prvem valu in pred epidemijo, je pokazala raziskava NIJZ, ki jo je koordiniralo Društvo psihologov Slovenije. Udeležence je v povprečju najbolj obremenjeval strah pred okužbo drugih, negotova prihodnost in skrb glede izgube oz. omejevanja svoboščin. Z raziskavo so želeli ugotoviti, kakšno duševno stisko doživljajo ljudje med epidemijo covida-19. Ugotavljali so tudi, kako se ljudje z njo spoprijemajo in katere vire psihosocialne podpore si še želijo ter za katero menijo, da bi jim pomagala pri spoprijemanju s stisko, so namene raziskave povzeli na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ugotovitve so pokazale, da udeleženci v povprečju doživljajo srednje intenzivno duševno stisko, s katero se srednje uspešno spoprijemajo. Najbolje stisko obvladujejo tisti, ki so zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter zdravstvu, najslabše pa tisti, ki delujejo v gospodarstvu. Izsledki raziskave so še pokazali, da je pred epidemijo nasilje v družini oz. partnerskem odnosu doživljalo 1,9 odstotka udeležencev, med epidemijo pa je nasilje poraslo na 2,9 odstotka. Do porasta nasilja pa je, kot so še navedli na NIJZ, prišlo tudi na delovnem mestu.

18.35 Ema bo odločala o ameriškem cepivu

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo o odobritvi cepiva Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, predvidoma odločala 11. marca. Kot so danes sporočili iz agencije s sedežem v Amsterdamu, bo odbor Eme za zdravila na izrednem zasedanju sklenil postopek ocene cepiva, če bo to mogoče. Ema je vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet v Evropski uniji za njeno cepivo proti covidu-19 prejela 16. februarja. Pred tem je agencija že izvedla tekoči pregled cepiva. Po vložitvi vloge družbe je Ema pridobila še dodatne podatke o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva proizvajalca.

18.05 Švedska uvaja ukrepe

Število novih okužb z novim koronavirusom na Švedskem hitro narašča in kljub cepljenju proti covidu-19 obstaja tveganje tretjega vala epidemije, ki bi bil lahko še hujši od drugega, je danes opozoril glavni epidemiolog Anders Tegnell. Na Švedskem zato med drugim razmišljajo o omejitvi števila kupcev v trgovinah in nakupovalnih centrih.  Že zdaj pa mora biti v trgovinah najmanj 10 kvadratnih metrov površine na stranko. Švedska zaradi pandemije ni nikoli ustavila javnega življenja kot številne druge evropske države, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu od novembra postopoma zaostruje omejitve. Od ponedeljka se morajo tako restavracije in bari zapreti ob 20.30, ne glede na to, ali prodajajo alkoholne pijače ali ne.
Doslej so potrdili skupno skoraj 700.000 okužb in 12.882 s covidom-19 povezanih smrti.

17.45 UKC Maribor zanika, da bi okuženi zdravnik prišel na delo s simptomi
 
Nekateri mediji navajajo, da so s strani UKC Maribor prejeli dokument iz katerega izhaja, da je zaposleni prišel na svoje delovno mesto z vidnimi znaki okužbe, kar UKC Maribor zanika. »Edina uradna in relevantna izjava na omenjeno temo je avdio zapis novinarske konference na kateri je vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb, Lea Knez obrazložila trenutno epidemiološko situacijo v UKC Maribor,« so zapisali. 

17.05 Irak pričenja z uporabo kitajskega cepiva

V Iraku so danes začeli s cepljenjem proti covidu-19, in sicer s prvo pošiljko 50.000 odmerkov cepiva Sinopharm, ki jim ga je podarila Kitajska. Najprej so začeli cepiti medicinske delavce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Irak se medtem sooča s precej hudim epidemiološkim stanjem v državi. Dnevno v tej državi z okoli 40 milijoni prebivalcev beležijo tudi po več kot 4600 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Najprej bodo cepili medicinske delavce, pripadnike varnostnih sil in starejše. Ostale prebivalce pa so pozvali, naj se registrirajo na spletni platformi, ki danes sicer še ni delovala, še poroča AFP.

16.20 Organizacija Save the Children poziva k odprtju šol

Otroci po svetu so zaradi pandemije covida-19 izgubili več kot tretjino standardnega 190-dnevnega šolskega leta, so danes opozorili v mednarodni nevladni organizaciji Save the Children. Vlade so zato pozvali k ukrepanju, da bi preprečili nepovraten vpliv na življenja milijonov otrok, ki se morda nikoli ne bodo vrnili v šolo. V Save the Children so analizirali podatke, ki sta jih zbrala Organizacija ZN za izobraževanje in kulturo (Unesco) in Sklad ZN za otroke (Unicef). Podatki kažejo, da so otroci zaradi zaprtja šol kot posledice pandemije in pomanjkanja dostopa do šolanja na daljavo izgubili povprečno 74 šolskih dni. Iz teh podatkov so izračunali, da je izgubljenih 112 milijard šolskih dni, pri čemer so najrevnejši nesorazmerno močno prizadeti.
Otroci v Latinski Ameriki, na Karibih in v južni Aziji so izgubili skoraj trikrat več šolanja kot njihovi vrstniki v zahodni Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.30 Srbija podarja cepivo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Sarajevu predstavnikom oblasti izročil okoli 5000 odmerkov cepiva proti covidu-19 za prebivalce bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH, kjer cepljenja še niso začeli. Gre za cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja indijski inštitut Serum. Paket s cepivom je Vučić pripeljal z letalom, s katerim je prispel na obisk v BiH, kjer se je po prihodu v Sarajevu sestal s predsedstvom BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ker cepivo nima dovoljenja za uporabo v Evropski uniji, je svet ministrov na jutranji izredni seji odobril sprejem donacije, a ob pogoju, da kakovost cepiva preveri Agencija za zdravila BiH. Pri tem je še posebej vztrajala zunanja ministrica Bisera Turković, ki je dejala, da gre za cepivo za revne, ki bi ga BiH lahko sama nabavila, in da želi Srbija s tovrstnimi donacijami cepiv dominirati v regiji. Po srečanju s predsedstvom je Vučić stališče ministrice zavrnil, saj da je samo ravnal kot sosed in prijatelj. Vztrajal je, da gre za odlično cepivo in da so drugačne trditve zlonamerne. Izrazil je pripravljenost na dodatne donacije cepiva, ki ga bo želela BiH. Vučić je doslej več tisoč odmerkov cepiv proti covidu-19 podaril tudi Severni Makedoniji in Črni gori. Skopju je podaril nekaj manj kot 5000 odmerkov cepiva Pfizerja, Podgorici pa 2000 odmerkov sputnika V, še spominja Hina.

14.06 Evropska referenčna mreža s seznamom redkih bolezni za prednostno cepljenje

Evropska referenčna mreža za redke bolezni je pripravila seznam, kateri bolniki z redkimi boleznimi naj se uvrstijo med prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19. Pri nekaterih skupinah bolnikov se prednostno cepljenje svetuje tudi za njihove družinske člane. Mateja Krajc z Onkološkega inštituta Ljubljana je na današnji spletni nacionalni konferenci ob nedavnem dnevu redkih bolezni pojasnila, da za uvrstitev med prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19 evropska referenčna mreža priporoča tiste redke bolezni, ki so povezane z dihalnimi težavami, srčno-žilnimi težavami, z imunsko pomanjkljivostjo ali rakom, z endokrinimi boleznimi in nekatere druge bolnike z redkimi boleznimi. Tako se priporoča, da so prednostno cepljeni, denimo, bolniki z redkim rakom v obdobju dveh let po diagnozi, bolniki na imunosupresivni terapiji in tisti z napredovalo kronično ledvično boleznijo ter bolniki po presaditvi organov oziroma tisti, pri katerih se presaditev načrtuje.

image_alt
Stroka in okvir


Poleg tega priporočajo, da se za nekatere bolnike z redkimi boleznimi prednostno cepijo tudi njihovi bližnji. Tako priporočajo, da se prednostno cepijo starši oziroma skrbniki otrok na intenzivni kemoterapiji, novorojenčkov s prirojeno motnjo, otrok z avtomunskimi boleznimi, ki se zdravijo z imunosupresivi, starši otrok, ki so dolgo časa hospitalizirani, in družinski člani otrok s pridobljenimi ali prirojenimi imunskimi pomanjkljivostmi. Skoraj vse evropske referenčne mreže so sicer navedle, da nobena od redkih bolezni v okviru njihove mreže nima kontraindikacij za cepljenje, je pojasnila Krajčeva. So pa izjeme, med drugim naj se cepivom, ki temeljijo na adenovirusu, izognejo bolniki z redkimi živčno-mišičnimi boleznimi, ki se zdravijo z določenimi genskimi zdravili. Na splošno svetujejo tudi previdnost pri bolnikih, ki so udeleženi v kakšnih kliničnih študijah. Poleg tega pa cepiva proti covidu-19 niso preizkušena na otrocih, zato tovrstno cepljenje ni priporočljivo za otroke na kemoterapiji ali ob presaditvi krvotvornih matičnih celic.

14.01 Italijani se poskušajo cepiti s sputnikom V v San Marinu

Italijani se v velikem številu odpravljajo v državico San Marino, da bi se lahko tam cepili proti covidu-19 z ruskim cepivom sputnik V. V tej žepni državici s 33.000 prebivalci so sicer izrazili pripravljenost za pomoč okoliškim italijanskim pokrajinam pri cepljenju, a le tistih Italijanov, ki so zaposleni pri njih. »S ponosom bomo pomagali italijanskim pokrajinam. A najprej bo treba skleniti ustrezne protokole in dvostranske dogovore,« je opozoril zdravstveni minister San Marina Roberto Ciavatta. V tej državi na vzhodnem delu Apeninskega polotoka v bližini Riminija so Sputnik V začeli uporabljati v nedeljo. V petek so prejeli prvo pošiljko 7500 odmerkov tega ruskega cepiva, potem ko niso dobili zadostnega števila cepiva iz EU, ki jim je bilo obljubljeno. Doslej so sicer dobili 11.700 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in Biontech.

image_alt
Po aferi z maskami pozivi k transparentnosti


Kljub omejitvam, ki so jih postavili v San Marinu, so se na njih z željo po cepljenju obrnili številni prebivalci italijanske dežele Emilija - Romanja, s katero mejijo. Želje prihajajo celo iz švicarskega kantona Ticino, navaja italijanski časnik Il Messaggero.
Medtem se za uporabo sputnika V tudi v Italiji glasno zavzemata tudi nekdanji premier in vodja stranke Naprej, Italija Silvio Berlusconi ter vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, čeprav to cepivo še ni odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). A ker odobrenih cepiv ni dovolj, rusko cepivo pa se je v praksi že izkazalo za učinkovito, postaja vse bolj zaželeno. V EU sta ga že začeli uporabljati Madžarska in danes Slovaška.

13.05 V Nemčiji načrtujejo podaljšanje zaprtja do 28. marca

Nemška kanclerka Angela Merkel načrtuje podaljšanje zaprtja države do predvidoma 28. marca, kljub temu pa na nekaterih področjih od ponedeljka predvidevajo sproščanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, je razvidno iz osnutka pred sredinim srečanjem s predsedniki dežel. Med drugim bi dovolili tudi več druženja med gospodinjstvi. Glede na osnutek, ki ga povzema portal nemškega tednika Der Spiegel, bi se lahko od prihodnjega tedna družilo do pet članov dveh gospodinjstev, med velikonočnimi prazniki pa bi bili dovoljeni tudi obiski svojcev.

FOTO: Andreas Gebert/Reuters
FOTO: Andreas Gebert/Reuters


V vseh nemških deželah bi se lahko odprle knjigarne, cvetličarne in vrtnarije. To bi bilo drugo sproščanje po šolah in frizerjih v krajšem času. Pogoj je upoštevanje higienskih predpisov in omejitve 20 kvadratnih metrov na stranko. Sprostitev bi veljala tudi za šole vožnje ob predložitvi negativnega testa, dovoljen bo predvidoma tudi šport na prostem za do deset oseb. O nekaterih drugih sprostitvah bi lahko ob boljši epidemiološki sliki nemške dežele odločale same. Osnutek, ki je datiran na ponedeljek zvečer, bo podlaga za srečanje vlade s predsedniki zveznih dežel v sredo, ki bodo odločali o nadaljnjih korakih v pandemiji.

13.01 PMVD vložila pobudo za za oceno zakonitosti odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi

Dva pobudnika sta ob strokovni podpori Pravne mreže za varstvo demokracije (PMVD) vložila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s sars-cov-2. PMVD se je odločil podpreti pobudnika zaradi dogajanja v zadnjem letu, ko je v Sloveniji prek omejevanja shodov okrnjena pravica do protesta, pa tudi zato, ker državo lahko čaka nov val epidemije. S tega vidika je nujno veljavne odloke preučiti z vidika njihove skladnosti z ustavo ter jasno opredeliti, pod katerimi pogoji je mogoče ustavno varovane pravice omejevati in na kakšen način, so zapisali.

image_alt
Moderna od zelenca do farmacevtskega velikana


»Mirni protesti oziroma svoboda izražanja in zbiranja so ustavno varovane pravice, zato jih je dopustno omejevati le s strogim testom nujnosti, sorazmernosti in primernosti. Tudi v času epidemije shodi ne smejo biti v celoti prepovedani, ampak je treba vsako takšno zbiranje oceniti na podlagi konkretnega primera, omejitve pa so lahko naložene le toliko časa in do take mere, kot je potrebno za omejevanje širjenja bolezni,« je ob vložitvi pobude dejala Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC). Dodala je, da v primeru popolne prepovedi shodov ni bilo narejenega nič od tega. To kaže, da je namen takšne prepovedi predvsem omejevanje kritike vlade in strogo kaznovanje vseh, ki prepoved kršijo. Visoke globe so učinkovit način discipliniranja ljudi; le redki lahko tvegajo plačilo visokih glob, zato mnogi te svoje pravice sploh ne uresničujejo. O veliki potrebi ljudi biti vključeni v demokratične procese priča tudi odziv ljudi, ki so se na Pravno mrežo za varstvo demokracije po pravno znanje in brezplačno pomoč obrnili od začetka njenega delovanja 21. januarja letos. Skoraj 40 odstotkov vseh se je znašlo v postopkih zaradi svojega mirnega uresničevanja pravice do zbiranja. A. I.

12.19 Na Slovaškem odobrili uporabo cepiva sputnik V

Slovaški minister za zdravje Marek Krajci je danes odobril uporabo ruskega cepiva sputnik V proti covidu-19 na Slovaškem, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Kot so sporočili z zdravstvenega ministrstva v Bratislavi, je minister odobril začasno uporabo tega cepiva do konca avgusta. Cepivo sputnik V sicer še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (Ema), ga pa bodo lahko uporabili na Slovaškem. A odgovornost za njegovo uporabo bo nosil zdravnik, ki bo izvedel cepljenje s tem cepivom, so opozorili na ministrstvu za zdravje. Slovaški premier Igor Matovič je v ponedeljek sporočil, da je Slovaška že prejela prvih 200.000 odmerkov tega ruskega cepiva, skupno pa jih je naročila dva milijona.

image_alt
Na hrvaški meji ustavili slovenske državljane s ponarejenimi testi PCR


Cepljenje z njim bodo izvajali na prostovoljni osnovi in brez starostnih omejitev. Tisti, ki se bodo želeli cepiti s tem cepivom, bodo morali podpisati tudi posebno izjavo, da se zavedajo, da Ema uporabe tega cepiva še ni odobrila, še poroča Tasr. Po Madžarski, kjer so sredi februarja že začeli cepiti z ruskim cepivom sputnik V, je Slovaška druga članica EU, ki je prejela to rusko cepivo. Slovaška se sicer trenutno sooča z eno najvišjih stopenj smrtnosti zaradi covida-19 na svetu. V zadnjih 14 dneh je v povprečju imela 22,66 smrtnega primera zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev, sledi ji sosednja Češka z 20,51 primera, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Tudi iz Češke so sicer v nedeljo sporočili, da so v Rusiji naročili cepivo sputnik V.

11.34 V novomeški bolnišnici tudi samoplačniško testiranje na protitelesa covida-19

V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo predvidoma prihodnji teden začeli samoplačniško testiranje za protitelesa, na podlagi katerih ugotavljajo morebitno prebolenje koronavirusne bolezni. Razmere v bolnišnici se medtem ob padcu števila hospitaliziranih covidnih bolnikov izboljšujejo. Kot je za STA povedala direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan, bo samoplačniško testiranje za protitelesa stalo 20 evrov. Potekalo v stari stavbi interne bolnišnice. Ker je pri tem testiranju potreben odvzem krvi, se je treba zanj naročiti telefonsko ali po spletu. Sicer pa v novomeški bolnišnici zaradi velikega povpraševanja oziroma števila ljudi, ki tedensko potrebujejo testiranje, omogočajo tudi samoplačniško testiranje s hitrimi testi, ob večjem številu testirancev je možen najem mobilne enote. Omogočajo tudi samoplačniško testiranje s PCR-testi.

image_alt
Minister za zdravje: Kdaj bodo cepljeni zaposleni v šolstvu, se ne ve


Razmere v bolnišnici se medtem izboljšujejo. Ob padcu števila hospitaliziranih v največji možni meri in skladno z zmogljivostjo vzpostavljajo redne bolnišnične programe, so sporočili. Hkrati zaradi števila hospitaliziranih v vsej državi oziroma dokler to ne bo padlo pod sto, ostajajo covidna bolnišnica, ki bo po padcu števila hospitaliziranih na državni ravni pod 500 sprejela tudi covidne bolnike iz Posavja oziroma iz brežiške bolnišnice. Ob padcu števila hospitaliziranih pod 500 namreč brežiška bolnišnica ne bo več covidna. V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo sicer danes hospitaliziranih 25 covidnih bolnikov, od teh pet na intenzivnem oddelku, so še sporočili.

11.15 Poročilo: Lani v povezavi s covidom-19 več kot 400 nasilnih dejanj proti zdravstvenim delavcem

Zdravstveni delavci, ki se borijo proti novemu koronavirusu, so bili lani tarča žaljivk, fizičnega nasilja in aretacij. Po danes objavljenih podatkih nevladne organizacije Koalicija za varovanje zdravstva v konfliktu so lani obravnavali 1172 nasilnih dejanj proti zdravstvenim delavcem, od tega jih je bilo več kot 400 povezanih s pandemijo. »Zdravstvene delavce so pravično hvalili za junake med pandemijo covida-19, ampak po svetu so morali prenašati ogromno groženj in nasilja od posameznikov ter vlad, policije in oboroženih skupin,« je sporočila Christina Wille, direktorica organizacije Insecurity Insight, ki je ena od sodelujočih organizacij. Na interaktivnem zemljevidu je zabeleženih 1172 nasilnih dejanj in napadov, ki so jih lani izvedli proti zdravstvenim delavcem in ustanovam. Od tega je bilo 412 dejanj neposredno povezanih s covidom-19, kar je več kot tretjina. Velika večina storilcev, 80 odstotkov, je bila civilistov, grožnje pa so prihajale tudi od javnih osebnosti. Skupno so zabeležili nasilje proti zdravstvenim delavcem v 79 državah. Ob tem opozarjajo, da je število nasilnih dejanj v resnici še višje, saj mediji, nevladne organizacije in vlade ne poročajo o vsakemu primeru nasilja.

10.05 V ponedeljek 729 novih okužb, devet oseb je umrlo

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 4487 PCR-testov in 48.003 hitrih antigenskih testov ter potrdili 729 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 16,2-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.637. 



Umrlo je devet oseb, je vlada sporočila na twitterju. V bolnišnicah se je v ponedeljek zdravilo 528 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 84 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih je v ponedeljek znašalo 736.



9.51 Tokio poziva Peking, naj ne izvaja analnega testiranja pri Japoncih

Tokio je pozval Peking, naj ne izvajajo analnih testov za novi koronavirus na japonskih državljanih, ki vstopijo na Kitajsko. Veliko se jih je pritožilo zaradi psihičnega stresa, ki so ga doživeli ob tem, so sporočili iz japonske vlade.
Kitajska, ki zatrjuje, da je bolj ali manj ukrotila epidemijo covida-19 na domačih tleh, veliko stavi predvsem na testiranje potnikov, ki vstopajo v to azijsko velikanko. Januarja pa je ob že uveljavljenem testiranju brisa iz nosno-žrelne votline uvedla tudi testiranje brisa iz analne odprtine, da bi tako povečali število testiranj. To naj bi izvajali tudi na tujcih, ki pa jim ti postopki niso všeč. Ameriški mediji so prejšnji teden poročali, da so bili tovrstnega testiranja deležni tudi ameriški diplomati in da so se mnogi zaradi tega pritožili. V Pekingu so zanikali, da bi bilo to res.

image_alt
Tveganje za novo ustavljanje življenja


Zdaj pa se je pritožila tudi Japonska. »Več Japoncev se je pritožilo našemu veleposlaništvu na Kitajskem, ker so bili testirani z analnimi paličicami, kar jim je povzročilo veliko psihološko bolečino,« je po poročanju britanskega BBC sporočil generalni sekretar japonske vlade Katsunobu Kato. Ni sicer znano, koliko japonskih državljanov je moralo na tovrstni test, so ga pa bili deležni tisti, ki so morali v karanteno ali ki so pripotovali na Kitajsko, je povedal. Analni testi sicer niso ravno priljubljeni niti na Kitajskem. Ob začetku tovrstnega testiranja so nekateri kitajski mediji poročali, da tudi strokovnjaki dvomijo o večji učinkovitosti teh testov v primerjavi s testiranjem brisov iz zgornjih dihal. Slednje testiranje je namreč bolj učinkovito že zato, ker se glede na dosedanja dognanja velika večina ljudi s koronavirusom okuži oralno oziroma z vdihavanjem, še navaja BBC.

9.42 Francija odobrila cepivo AstraZenece tudi za starejše od 65 let z zdravstvenimi težavami

Francoska vlada je v ponedeljek sporočila, da lahko cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca prejmejo tudi starejše osebe, ki so stare od 65 do 75 let ter imajo obstoječe zdravstvene težave, kot sta sladkorna bolezen ali povišan krvni tlak. S tem so povečali število potencialnih prejemnikov cepiva AstraZeneca za 2,5 milijona. Francoski minister za zdravje Olivier Veran je za televizijo France 2 pojasnil, da bodo novi skupini ljudi dali na voljo cepivo AstraZenece v nekaj dneh. Pri tem je pojasnil, da bodo starejšim od 75 let za zdaj še vedno na voljo le cepivi ameriških podjetij Pfizer in Moderna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francija ima težave pri prepričevanju državljanov, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca enako učinkovito kot preostali v Evropski uniji doslej odobreni cepivi. V državi so od 1,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze, kolikor so ga prejeli doslej, porabili le okoli 273.000 odmerkov. Cepivo v Franciji tako ostaja, čeprav se lahko ciljne skupine – zdravstveni delavci, ki so starejši od 50 let, in ljudje z zdravstvenimi tveganji – cepijo pri svojih osebnih zdravnikih in jim ni treba čakati na termin pri centrih za cepljenje. Pristojne službe v Franciji cepljenja s tem cepivom sicer sprva niso odobrile za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov o njegovi učinkovitosti za to starostno skupino, kar ne velja za cepivi Pfizerja in Biontecha ter Moderne. Evropska agencija za zdravila (Ema) je cepivo AstraZenece odobrila tudi za starejše od 65 let.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


9.21 V Lombardiji zaostrujejo protikoronske ukrepe, o tem razmišljajo tudi v Trstu

Zaradi strahu pred širjenjem bolj nalezljivih različic novega koronavirusa so se pristojne službe v Lombardiji danes odločile, da bodo v nekaterih provincah zaostrile ukrepe za zajezitev pandemije. Zaradi poslabšanja epidemiološke slike o podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK). Deželna vlada v Lombardiji je za provinco Como ter več občin v provincah Mantova, Cremona, Pavia ter v bližini Milana uvedla strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v sredo.
V okviru zaostritve bodo omejili javno življenje, kar pomeni zaprtje barov, restavracij in večine trgovin. Prebivalci na javnih prostorih ne bodo smeli več uživati hrane in pijače, domove pa bodo lahko zapustili le za nujne opravke. Tudi šolanje se bo spet preselilo na splet. Celotna Lombardija je sicer trenutno v oranžnem območju, opisani ukrepi pa običajno veljajo za rdeča območja.

Razmere so skrb vzbujajoče tudi na območju Furlanije - Julijske krajine. Število okužb se je v zadnjem tednu povečalo za skoraj 60 odstotkov, predvsem zaradi angleške različice, je v ponedeljek sporočil predsednik FJK Massimiliano Fedriga. V FJK bodo predvidoma danes odločali o morebitni zaostritvi ukrepov. Fedriga je ocenil, da je bolje takoj zaostriti ukrepe za obdobje dveh ali treh tednov ob pričakovanju, da se stanje izboljša v aprilu, kot da bi se poslabšanje epidemiološkega stanja zavleklo več tednov ali mesecev, poroča časnik Primorski dnevnik.

FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters


8.37 Kolumbija kot prva država Latinske Amerike prejela cepivo proti covidu-19 v okviru Covaxa

Kolumbija je v ponedeljek kot prva država Latinske Amerike prejela cepivo proti covidu-19 v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiva Covax. V prvi pošiljki je država prejela 117.000 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kolumbija skupno v okviru Covaxa pričakuje 20 milijonov odmerkov. V okviru pobude Covax načrtujejo, da naj bi 190 držav v manj kot letu dni prejelo več kot dve milijardi odmerkov cepiva. Na čelu pobude je WHO, sodelujeta pa tudi Globalno zavezništvo za cepljenje (Gavi) ter Koalicija za inovacije pri preprečevanju epidemij (Cepi). Pred Kolumbijo sta v okviru pobude kot prvi v Afriki cepivo že prejeli Gana in Slonokoščena obala. V Kolumbiji, kjer živi okoli 50 milijonov ljudi, so doslej potrdili okoli 2,3 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo skoraj 60.000 ljudi.

8.04 Kurz se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije glede pandemije covida-19, in sicer da se države v okviru tako imenovane Skupine prvih akterjev »ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja«, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Skupina prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

image_alt
Janša: Upoštevati načrt ali ustaviti javno življenje


Kurz se bo danes še pred odhodom v Izrael sestal s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, nastajajo pa tudi težave pri dobavi cepiv.

»Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in ne smemo biti več odvisni od EU pri proizvodnji cepiv druge generacije,« je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bo moralio vsako leto proti covidu-19 cepiti dve tretjini prebivalstva.
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in dansko premierko Mette Frederiksen govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno najbolj uspešnih držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


6.35 Vlada bo predstavila dopolnjeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19

Minister za zdravje Janez Poklukar bo na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer. Vlada je strategijo posodobila zaradi novih okoliščin, povezanih s potekom cepljenja. V posodobljeni strategiji so na novo oziroma bolj podrobno opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja. Prav tako je opredeljena možnost shranjevanja cepiv, ki ta trenutek še čakajo na zaključek postopka registracije Evropske agencije za zdravila (Ema), so v ponedeljkovem sporočilu za javnost pojasnili na vladi.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem, omogočiti ponovni zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi, socialno življenje in preostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene.
Po oceni vlade je zato treba najprej cepiti tiste skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi bolezni covid-19, in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, 60 odstotkov oziroma 1,2 milijona prebivalcev. Po predstavitvi ministra Poklukarja bo posodobljena strategija javno objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine