Vlada je na novo določila, komu ni treba v karanteno

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

19.35 Počivalšek napovedal zaostrovanje pogojev za zaposlene v državni upravi

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na finančni konferenci v Portorožu napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Počivalšek je v pogovoru ob sklepu prvega dneva finančne konference pojasnil, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. »To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo,« je dodal.

Je pa Počivalšek zato napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej. »Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli - cepljeni,« je dodal. Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to mogoče, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu »omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju«.

17.26 S tretjim odmerkom cepiva cepljenih 726 ljudi, cepljenje prej kot v šestih mesecih strokovno ni utemeljeno

Do danes se je s tretjim odmerkom cepiva v Sloveniji cepilo 726 oseb, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot dodajajo, bi morali cepilni centri sicer upoštevati priporočila strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ. Po njih je cepljenje s tretjim odmerkom mogoče šele po šestih mesecih od polnega in ne prej.

»Če bo posvetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19 na podlagi novih dokazanih izsledkov v prihodnje sprejela drugačna priporočila, bomo o tem javnost tudi seznanili,« pojasnjujejo na NIJZ. Po njihovih navedbah je cepljenje s tretjim odmerkom omogočeno v skladu s priporočili. Zadnja je sprejela strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović na sestanku 31. avgusta. V njih je med drugim zapisano, da je »priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim oz. poživitvenim odmerkom vsaj šest mesecev«.

Izjema so osebe s presajenimi organi in težje imunsko oslabljene osebe, ki so uvrščeni na seznam posebej ranljivih kroničnih bolnikov. Tem osebam se po navedbah NIJZ tretji odmerek cepiva priporoča kot dodatni odmerek osnovne sheme, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši. »Minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo v teh primerih štiri tedne,« sporočajo z NIJZ.

Ob prejemu tretjega oz. poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 mora oseba sicer podpisati izjavo, »da je seznanjena, da tretji odmerek mRNK cepiva proti covidu-19 zaenkrat ni registriran za uporabo«, je razvidno iz dopisa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Zaloge cepiva 

Po zadnjih podatkih NIJZ iz 3. septembra je v skladiščih sicer še 556.440 odmerkov cepiva Pfizer. Od tega 221.820 odmerkom rok poteče 31. oktobra, 277.290 odmerkom 30. novembra, 57.330 pa 31. decembra letos. V skladiščih je tudi 235.300 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jim rok poteče 30. novembra. Skupno je shranjenih tudi 139.600 odmerkov cepiva Moderna. Pri tem cepivu so roki uporabe različni in so razvrščeni v termine od 21. decembra 2021 do 3. marca 2022. Neporabljenih je tudi 2900 odmerkov cepiva Janssen, ki jim rok poteče 31. maja 2023.

Skupaj je bilo 3. septembra skladiščenih 934.240 odmerkov cepiva proti covidu-19, pojasnjujejo na NIJZ. Po podatkih spletne strani cepimose.si pa je na današnji dan neporabljenih 1.202.136 odmerkov cepiva.

17.10 WHO: Afrika bo prejela četrtino manj cepiv, kot je bilo dogovorjeno

Regionalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti je danes povedala, da bo Afrika do konca letošnjega leta prejela 25 odstotkov manj cepiv proti covidu-19, kot je bilo sprva načrtovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Covax, svetovna pobuda za pravičen dostop do cepiv proti covidu-19, ki oskrbuje države v razvoju, je morala za četrtino znižati predvidene količine cepiv za leto 2021, je dejala Moeti. Razlogi za to so po njenem predvsem uvajanje dodatnega cepljenja in kopičenje odmerkov v nekaterih državah ter dajanje prednosti dvostranskim sporazumom pred mednarodno solidarnostjo.

Moeti je dejala še, da je zelo obžalovanja vredno, da je bilo od marca do danes samo v ZDA zavrženih 15 milijonov odmerkov cepiva, ki jim je potekel rok uporabe. Z njimi bi lahko cepili vse starejše od 18 let v Liberiji, Mavretaniji in Gambiji. »Bogatejše države ne smejo pozabiti, da visoka stopnja precepljenosti po vsem svetu, tudi v Afriki, pomeni tudi manjše število različic virusa za preostali svet,« je dodala.

V Afriki opozarjajo, da njihova obolevnost vpliva na ves svet, zato naj bogate države pomagajo s cepivi. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters
V Afriki opozarjajo, da njihova obolevnost vpliva na ves svet, zato naj bogate države pomagajo s cepivi. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters


V Afriki so bili doslej v celoti cepljeni le približno trije odstotki celotnega prebivalstva. Po podatkih afriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je bilo na celini do zdaj potrjenih skoraj osem milijonov okužb in več kot 200.000 smrtnih primerov.

16.59 V vzgoji in izobraževanju precepljenih in prebolevnikov 64 odstotkov zaposlenih

Po podatkih, ki so jih vrtci in šole posredovali ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je bilo v začetku septembra v vzgoji in izobraževanju 64 odstotkov cepljenih proti covidu-19 in prebolevnikov. Najvišja stopnja precepljenosti je med zaposlenimi v srednjih šolah, kjer je cepljenih 71,6 odstotka strokovnih delavcev, navaja ministrstvo.

Skupaj s prebolevniki je delež imunih strokovnih delavcev v srednjih šolah 76-odstoten. Med ostalimi zaposlenimi (administrativni kader, čistilke, kuhinja) je cepljenih 61 odstotkov zaposlenih, skupni delež s prebolevniki znaša 65 odstotkov.
V osnovnih šolah je cepljenih 61 odstotkov strokovnih delavcev, skupni delež s prebolevniki znaša s 67 odstotkov. Med drugimi zaposlenimi je cepljenih 58 odstotkov zaposlenih, skupni delež s prebolevniki znaša 64 odstotkov.

V vrtcih je 53 odstotkov strokovnih delavcev cepljenih ali pa prebolevnikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V vrtcih je 53 odstotkov strokovnih delavcev cepljenih ali pa prebolevnikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Najnižja precepljenost je na področju predšolske vzgoje. Cepljenih je 45 odstotkov zaposlenih strokovnih delavcev, skupaj s prebolevniki pa 53 odstotkov strokovnih delavcev v vrtcih. Med drugimi zaposlenimi je cepljenih 54 odstotkov zaposlenih, skupni delež s prebolevniki znaša 60 odstotkov.

Glede na poročanje šol in vrtcev je na področju vzgoje in izobraževanja 64 odstotkov cepljenih in prebolevnikov, od tega 58 odstotkov cepljenih zaposlenih in šest odstotkov prebolevnikov, so še sporočili z ministrstva.

16.52 Vlada spremenila pogoje za izjeme od napotitve v karanteno

Vlada je na današnji seji spremenila nekatere pogoje za izjeme, ki jim po visoko tveganem stiku z novim koronavirusom okuženo osebo ni treba v karanteno. V karanteno tako ne bo treba prebolevnikom šest mesecev po dokazani okužbi, za cepljene s cepivom AstraZenece pa bo izjema od karantene začela veljata 21 dni po drugem odmerku, so sporočili.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, se ti pogoji razlikujejo od pogojev iz odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja in testiranja), saj gre v primerih napotitve v karanteno že za visoko tvegani stik. Za prebolevnike pogoj PCT tako velja osem mesecev po okužbi, pogoj cepljenosti pa takoj po zadnjem prejetem odmerku.

Policija je sicer obdobju od 24. avgusta do 6. septembra na meji vročila 3227 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 466 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu, so zapisali na notranjem ministrstvu. Največ napotitev v karanteno je bilo za osebe, ki so pripotovale iz Hrvaške (1104), Bosne in Hercegovine (860), Kosova (675), Severne Makedonije (277) in Srbije (129). Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 40 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

16.10 Ema: Različica mi bi lahko bila razlog za zaskrbljenost

Evropska agencija za zdravila (Ema) spremlja nove različice novega koronavirusa, tudi različico mi, ki bi lahko bila razlog za zaskrbljenost, je danes dejal vodja strategije za cepljenje pri agenciji Marco Cavaleri. Ema je danes ponovno pozvala k cepljenju čim večjega števila ljudi.

Pri Emi spremljajo novo različico novega koronavirusa, imenovano mi, ki bi lahko bila bolj zaskrbljujoča zaradi potencialne povečane odpornosti na cepiva, je na novinarski konferenci v Amsterdamu povedal Cavaleri. Vendar pa za zdaj ni podatkov, ki bi nakazovali, da bi bila različica mi, ki so jo prvič zaznali v Kolumbiji, bolj nalezljiva od delte.

Ema sicer spremlja tudi druge različice, ki bi se lahko širile, kot je različica lambda, ki so jo zaznali v Peruju, je še dejal Cavaleri.

Kot so danes navedli pri agenciji, obstajajo »vse jasnejši dokazi« o potrebi, da se preuči dajanje dodatnega odmerka cepiva po primarnem cepljenju pri ljudeh, ki se slabo odzovejo na cepljenje proti covidu-19, denimo pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom ali nekaterih starejših bolnikih.

Cavaleri je ob tem omenil tudi poživitveni odmerek cepiva, katerega cilj je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu. Ema je že začela ocenjevati vlogo za uporabo poživitvenega odmerka cepiva Comirnaty, ki ga je razvil Pfizer/BionTech in ga je treba dati vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Rezultate pričakujejo v nekaj tednih. Tudi Moderna je že začela klinične preskuse učinkovitosti poživitvenega odmerka svojega cepiva, je povedal.

Kot so še povedali pri Emi, lahko države članice EU v okviru pristojnih nacionalnih oblasti nadaljujejo načrte glede dajanja dodatnih ali poživitvenih odmerkov »kot proaktiven ukrep« s ciljem zaščite javnega zdravja in pred dejansko odločitvijo agencije. Takšne odločitve agencija zelo dobro razume v kontekstu »izredne situacije, v kateri smo«, je dejal Cavaleri.

15.35 Francija med epidemijo naturalizirala več kot 12.000 ključnih delavcev iz tujine

Francosko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je več kot 12.000 tujih delavcev, ki so bili v času epidemije covida-19 v Franciji v »prvih bojnih vrstah«, dobilo francosko državljanstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Septembra 2020 je francosko notranje ministrstvo poenostavilo postopek za pridobitev francoskega državljanstva za tuje zdravstvene delavce, varnostno osebje, čistilce, blagajnike in izvajalce oskrbe na domu, ki so bili mobilizirani med zdravstveno krizo, in sicer tako, da je skrajšalo minimalno obdobje bivanja v Franciji s petih let na dve. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo v zadnjem letu na celotnem območju Francije vloženih 16.381 prošenj, 12.012 tujcev pa je uspešno pridobilo francosko državljanstvo.

»Ti ključni delavci so se javili na dolžnost za narod in normalno je, da jim zdaj stopimo naproti. Zato pozdravljam naše nove rojake in se jim zahvaljujem v imenu republike – tudi po njihovi zaslugi je naša država ostala trdna!« je v izjavi dejala delegirana ministrica Marlene Schiappa. Leta 2020 je francosko državljanstvo pridobilo skupno 61.371 oseb, kar je 20 odstotkov manj kot leto prej. 

14.08 V Celju ob naraščanju epidemije pričakujejo, da bo treba zapreti del elektivnih ordinacij

Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina pričakuje, da bodo morali zaradi naraščajoče epidemije zapreti del elektivnih ordinacij. Stiska zdravnikov je vedno večja, je na današnji novinarski konferenci izpostavila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek. Vodstvo celjske bolnišnice razume stisko ortopedov, ki zaradi slabšanja epidemioloških razmer delajo v zmanjšanem obsegu, je danes dejala Guček Zakoškova. Covidne bolnike morajo razmeščati po vseh oddelkih, zato morajo omejiti delo posameznih oddelkov. V teh razmerah tako tudi ne bo mogoče skrajševati čakalnih vrst. Celjski ortopedi so namreč v sredo opozorili, da bolnišnica zaradi epidemije znova zmanjšuje ortopedsko dejavnost.

Predstojnik celjske ortopedije Marko Mihelak je na današnji novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da bo bolnišnica zdravnikom omogočila delo. Ponovil je, da zdravniki na ortopediji in tamkajšnje medicinske sestre razmišljajo o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. »Ortopedski bolniki ne morejo biti na zadnjem mestu,« meni Mihelak, ki je poudaril, da je ortopedija močno zavrta že od prvega vala epidemije.

Leta 2019 so v Celju opravili 1300 operacij, lani 400 manj. »Na oddelku se soočamo z dolgimi čakalnimi dobami. Zaradi prerazporeditve medicinskih sester izvajamo le 40 odstotkov ambulantnih pregledov,« je dejal. Trenutno na ortopedski pregled čaka 1672 bolnikov, čakalne dobe za stopnjo nujnosti zelo hitro so v povprečju ponovno daljše od sto dni. Skupno na ortopedske posege in preglede v bolnišnici čaka več kot 3400 bolnikov, je razmere v bolnišnici orisal Mihelak.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.35 Na epidemiološkem zemljevidu ECDC rdeča celotna Hrvaška

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je danes objavil nov zemljevid o razširjenosti novega koronavirusa, na katerem je celotna Hrvaška obarvana rdeče. V zadnjih 24 urah so v državi ob 9987 testih našteli 941 novih okužb z novim koronavirusom, kar je za približno četrtino manj novih okužb, kot jih je bilo v sredo.

Doslej je bilo osem hrvaških celinskih županij obarvanih rdeče. Po današnji oceni ECDC pa so rdeči tudi hrvaška obala, Zagreb in sever države, ki so bili v preteklih tednih oranžni. Na Hrvaškem so do srede zvečer porabili nekaj več kot 3,3 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Popolnoma cepljenih je nekaj manj kot 48,6 odstotka odraslih, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je načrtovala, da bo do konca junija od 50 do 55 odstotkov cepljenih, a so do srede zvečer zgolj z enim odmerkom cepili nekaj manj kot 51,8 odstotka odraslih.

V zadnjih 24 urah je na Hrvaškem umrlo deset covidnih bolnikov, kar pomeni, da je od 25. februarja lani v državi umrlo 8405 covidnih bolnikov.

10.29 V Italiji hišne preiskave nasprotnikov cepljenja proti covidu-19

Italijanska policija je po vsej Italiji izvedla hišne preiskave pri domnevnih nasprotnikih cepljenja proti covidu-19, ki so načrtovali nasilna dejanja. Policija je na njihovih domovih in računalnikih zaplenila dokazni material, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila italijanska policija. Italijanska policija je preiskala stanovanja nasprotnikov proti covidu-19 v glavnem mestu Rim ter mestih Milano, Bergamo, Benetke in Padova.

Italijanski nasprotniki cepljenja proti covidu-19, ki so znani pod oznako No Vax, nasprotujejo pa tudi protikoronskim ukrepom italijanske vlade, naj bi se dogovarjali prek spletnih klepetalnic. Policija domneva, da so nasilna dejanja nameravali uresničiti na svojih protestih. Med drugim so nasprotniki cepljenja v Italiji pozivali k blokadi železniških postaj po celotni državi, a se je na dejanskih protestih zbralo le nekaj demonstrantov. S protestnimi akcijami na železniških postajah naj bi nasprotovali uvedbi pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) v železniškem prometu.

Poletni protest proti uvedbi certifikata za izpolnjevanje pogoja PCT v Rimu. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Poletni protest proti uvedbi certifikata za izpolnjevanje pogoja PCT v Rimu. FOTO: Andreas Solaro/AFP


10.26 Ema med neželene učinke cepiva AstraZenece dodala nevrološko motnjo

Evropska agencija za zdravila (Ema) je med zelo redke neželene učinke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca dodala Guillain-Barrejev sindrom. Gre za nevrološko motnjo, ki lahko povzroči začasno paralizo. Emin odbor za varnost zdravil (PRAC) je na podlagi analize dodatnih podatkov o cepivu ugotovil, da je vzročno-posledična povezava med cepivom AstraZenece in Guillain-Barrejevim sindromom »vsaj razumna možnost«.

»Zato je treba sindrom dodati v informacije o proizvodu kot neželeni učinek cepiva vaxzevria,« je zapisala Ema na svoji spletni strani. Sindrom je zelo redek neželeni učinek. Pojavi se pri manj kot enem od 10.000 ljudi, so pojasnili. Ema priporoča, da se v informacije o cepivu doda opozorilo, naj ljudje poiščejo zdravniško pomoč, če se pri njih pojavi šibkost ali paraliza okončin.

Po svetu so do 31. julija poročali o 833 primerih te nevrološke motnje, potem ko je bilo porabljenih 592 milijonov odmerkov cepiva britansko-švedskega farmacevtskega podjetja. Ema je ta sindrom julija dodala tudi med zelo redke stranske učinke cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki je tako kot cepivo AstraZenece vektorsko cepivo. Prav tako je Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) julija posvaril pred »povečanim tveganjem« za Guillain-Barrejev sindrom po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona. Oba regulatorja sta sicer poudarila, da so koristi cepiva večje od morebitnih tveganj.

10.32 V Južni Koreji kljub visokim številkam okužb razmišljajo o sproščanju ukrepov

V Južni Koreji razmišljajo o opustitvi strategije za odpravo epidemije in omejitev, in sicer kljub naraščajočemu številu primerov okužb. V zadnjih 24 urah pa so poročali o več kot 2100 novih lokalnih okužbah. Na območju Seula trenutno veljajo najstrožje omejitve, prepovedano je, denimo, zbiranje petih ali več ljudi. Urad predsednika Mun Dže In​ je včeraj napovedal možne načrte za odpravo omejitev, ko bo dovolj prebivalstva popolnoma cepljeno

10.22 Julija kar 19 odstotkov pozitivnih na hitrih testih ni prišlo na potrditveni test in niso bili šteti med potrjene primere

Množice ljudi se vsak dan hitro testirajo. V tednu od 1. do 7. septembra je hitre antigenske teste (HAT) opravljalo v povprečju 23.000 ljudi na dan. In kakšna je korist od odkritih pozitivnih primerov? Vemo, da je bilo na začetku tovrstnega testiranja veliko testov lažno pozitivnih. Kaj kažejo zadnji podatki? Je množično hitro testiranje smiselno?

image_alt
Veliko pozitivnih ne opravi potrditvenega testa PCR


10.03 V ZDA naraslo število okužb med otroki

V ZDA so prejšnji teden potrdili okoli 252.000 okužb med otroki, piše Huffpost, kar predstavlja najvišje tedensko število od začetka pandemije. Rekord so dosegli v časih, ko se v šole vračajo milijoni otrok. 

Vzpon okužb med otroki predstavlja 27 odstotkov vseh novih okužb z novim koronavirusom med 26. avgustom in 2. septembrom. Številke izhajajo iz poročil Ameriške pediatrične akademije in Zveze bolnišnic za otroke.

9.41 Na območju Slovenije včeraj potrdili 1016 okužb

V Sloveniji so včeraj drugi dan zapored evidentirali več kot tisoč novih okužb. Kot je na svojem portalu objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so ob 4912 testih po metodi PCR potrdili 1016 novih okužb. Delež pozitivnih je znašal 20,7 odstotka. Opravili so še 24.341 hitrih antigenskih testov. Umrl je en bolnik s covidom.

Po ocenah NIJZ se je sedemdnevno povprečje okužb povzpelo na 695, vseh aktivnih primerov pa na 8361. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 394.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 269 bolnikov s covidom-19, od teh jih 63 potrebuje intenzivno nego. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let.

V sredo so v Sloveniji opravili tudi 7380 cepljenj proti covidu-19. Sicer pa je z vsemi odmerki cepljenih 925.5525 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev, je objavila vlada. Z enim odmerkom pa je cepljenih 1.013.494 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov.



8.06 V avstralski Viktoriji največ novih okužb v zadnjih 13 mesecih

Iz avstralske zvezne države Viktorija, kjer že več kot mesec dni veljajo strogi protikoronski ukrepi, poročajo o največ novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 13 mesecih. Na območju metropole Melbourne so danes potrdili 324 novih okužb. V Viktoriji so nazadnje več kot 300 novih okužb na dnevni ravni potrdili avgusta lani.

Viktorija na vzhodu Avstralije je trenutno že v šestem zaprtju od začetka pandemije covida-19. Oblasti sicer za petek napovedujejo sproščanje nekaterih ukrepov, ponovno naj bi odprli kavarne in restavracije.

Še slabše razmere kot v Viktorji so v sosednji zvezni državi Novi Južni Wales z milijonskim Sydneyjem, kjer imajo že dlje časa po več kot tisoč novih okužb z virusom sars-cov-2 na dan.

FOTO: Nick Oxford/Reuters
FOTO: Nick Oxford/Reuters


6.53 V ZDA pandemija covida-19 ponovno na ravni marčne

V ZDA se ponovno krepi pandemija covida-19 zaradi bolj nalezljive različice delta in je na ravni iz marca letos, ko so šele začeli cepiti prebivalstvo proti covidu-19. Še vedno ni tako hudo kot decembra lani, ko je umiralo po 3400 ljudi na dan, vendar je položaj veliko slabši, kot so pričakovali konec junija.

Predsednik ZDA Joe Biden je 4. julija razglasil »svobodo od virusa« s pomočjo cepljenja proti covidu-19, vendar je delta uničila skoraj ves napredek. Prizadeti so prebivalci, ki se še niso cepili, kljub temu da je cepiva več kot dovolj, in Bela hiša zatrjuje, da bodo lahko jeseni nadaljevali s cepljenjem s poživitvenimi odmerki in obenem oskrbovali preostali svet s cepivom.

V celotnem juniju je bilo v ZDA le 400.000 novih okužb z novim koronavirusom, avgusta je to naraslo na 4,2 milijona novih okužb in 26.800 mrtvih. Različica delta povzroča veliko večjo škodo pri mlajših kot začetne različice novega koronavirusa, ki so najbolj prizadele starejše. Ob začetku novega šolskega leta so se nekatere šole v ZDA že odločile za ponovni pouk na daljavo.

6.00 Vlada danes tudi o novih ukrepih

Vlada bo danes pretresala tudi odloke, povezane z omejevanjem epidemije covida-19. Ni še jasno, ali bi tokrat utegnila sprejeti načrt ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 oziroma tako imenovani semafor, kaže pa, da bo vsaj na določenih segmentih zaostrila omejitvene ukrepe.

Med covidnimi odloki bo tudi predlog sprememb odloka o omejitvi zbiranja. Zbiranje naj bi, če bo vlada sledila predlogu, zmanjšali z zdaj dovoljenih 50 na 25 ljudi, je za STA potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Gre za splošno omejitev, ki velja za zasebna druženja. Za javne prireditve, na katerih bo več ljudi, pa naj bi še vedno veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Medtem naj se, denimo, pogoji za prehod meje ne bi spreminjali, za tranzit čez državo torej tudi ta teden, kot kaže, ne bodo uvedli pogoja PCT.

6.00 Med 1,7 milijona volilnih upravičencev je okoli 200.000 anticepilcev

Kako nevaren družbeni fenomen je anticepilstvo, je pokazal vdor njihovih najbolj militantnih predstavnikov v prostore RTV Slovenija. Po ocenah je v Sloveniji odločnih anticepilcev okoli desetina volilnih upravičencev. Pred časom je bila v Sloveniji registrirana prva anticepilska politična stranka. Preverili smo osnovne karakteristike anticepilcev in ocenili, kakšen je njihov politični profil ter njihov politični potencial.

image_alt
Proti cepljenju so razočarani, prezrti in uporniki

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: