Vladne sile vstopile v mesto Dara, simbol upora (FOTO)

Dara je prestolnica pokrajine in blizu glavnim prehodom na meji z Jordanijo.
Fotografija: Sirska vojska je že prevzela nadzor nad večjimi deli istoimenske pokrajine v ofenzivi, ki jo je ob podpori Rusije začela 19. junija. FOTO: AP
Odpri galerijo
Sirska vojska je že prevzela nadzor nad večjimi deli istoimenske pokrajine v ofenzivi, ki jo je ob podpori Rusije začela 19. junija. FOTO: AP

Damask - Sirske vladne sile so danes vstopile v del mesta Dara na jugu države, ki je bil pod nadzorom upornikov. S tem so po poročanju vladnih medijev prvič po letu 2011 prevzele nadzor nad mestom, ki je bilo zibelka upora proti režimu Bašarja al Asada. V središču mesta so dvignili sirsko zastavo.

Uporniki naj bi pristali na predajo v zameno za amnestijo in varen prehod na območja pod nadzorom upornikom, poroča britanski BBC.

Dara je tudi mesto, kjer se je marca leta 2011 s protivladnimi protesti začel upor proti režimu. FOTO: AFP
Dara je tudi mesto, kjer se je marca leta 2011 s protivladnimi protesti začel upor proti režimu. FOTO: AFP

 

Razseljenih 234.000 ljudi


Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da je šlo za »čisto propagando«, saj so sirski vojaki »vstopili, obesili zastavo, se slikali in odšli«, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V mestu naj bi po navedbah vodje observatorija Abdela Rahmana še bili uporniki, ki se še pogajajo o svojem odhodu iz mesta.

Sirska vojska je sicer že prevzela nadzor nad večjimi deli istoimenske pokrajine v ofenzivi, ki jo je ob podpori Rusije začela 19. junija.

Po podatkih ZN je zaradi spopadov v pokrajini Dara še vedno razseljenih 234.000 ljudi. Kar 70 odstotkov vseh naj bi se zateklo v sosednjo provinco blizu meje z Golansko planoto, ki jo zaseda Izrael.

Domove je bilo prisiljeno zapustiti 11 milijonov ljudi. FOTO: AP
Domove je bilo prisiljeno zapustiti 11 milijonov ljudi. FOTO: AP



 

Dara ima simbolen in strateški pomen


Več deset tisoč ljudi pa se je vrnilo na svoje domove, potem ko so uporniki minuli petek z Rusijo, glavno zaveznico režima v Damasku, dosegli dogovor o prekinitvi spopadov. Opozicijski borci so pristali, da bodo predali svoje težko orožje.

Dara ima tako simbolen kot strateški pomen. Je prestolnica pokrajine in blizu glavnim prehodom na meji z Jordanijo. Je pa tudi mesto, kjer se je marca leta 2011 s protivladnimi protesti začel upor proti režimu. Po krvavem zatrtju so se protesti z zahtevo po odstopu Asada razširili po državi. Z vse bolj nasilnim zatiranjem protestov se je opozicija začela oboroževati in izbruhnili so oboroženi konflikti, ki so prerasli v državljansko vojno, ki je doslej zahtevala že več kot 350.000 življenj. Domove je bilo prisiljeno zapustiti 11 milijonov ljudi.

Po krvavem zatrtju so se protesti z zahtevo po odstopu Asada razširili po državi. FOTO: AP
Po krvavem zatrtju so se protesti z zahtevo po odstopu Asada razširili po državi. FOTO: AP

Več iz te teme:

Komentarji: