Vnuk Kim Džong Ila za združeno Korejo

Kim Han Sol je v enem od redkih intervjujev svojega strica in pokojnega starega očeta označil za diktatorja.

Objavljeno
19. oktober 2012 21.22
CORRECTION-BOSNIA-NKOREA-POLITICS-FAMILY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sarajevo - Sedemnajstletni Kim Han Sol je v enem redkih televizijskih intervjujev svetovni javnosti nekoliko razkril ozadje severnokorejske komunistične dinastije. Kim Han Sol, ki študira v Mostarju, je sin najstarejšega od otrok pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila.

V intervjuju je povedal, da se s svojim starim očetom ali stricem Kim Džong Unom, ki je vodenje države prevzel decembra lani, ni nikoli srečal. Na vprašanje, zakaj kot najstarejši otrok najvišjega položaja v državi ni prevzel njegov oče Kim Džong Nam, je odgovoril, da pravzaprav ne ve. »Moj oče se brez dvoma nikoli ni zanimal za politiko. Ne vem, kako je on [Kim Džong Un] postal diktator /.../ to vesta le on in moj stari oče,« je povedal.

Po poročanju Guardiana, je razkol med Kim Džong Ilom in njegovim najstarejšim sinom povzročil incident iz leta 2001. Oblasti so namreč Kim Džong Nama ujele, ko je s ponarejenim potnim listom poskušal obiskati zabaviščni park na Japonskem. Njegova družina je bila izgnana iz Severne Koreje, odtlej pa so živeli v kitajskem Makau. Tako kot njegov sin, tudi Džong Nam trdno verjame, da mora severnokorejska oblast sprejeti ustrezne reforme. Kot je napovedal, bo režim, ki ga vodi njegov polbrat Džong Un, brez njih kmalu propadel.

»Narod je razdvojila politika«

Kim Han Sol je v intervjuju dejal, da je Severno Korejo obiskal vsako poletje, a je večino časa preživel s sorodniki svoje matere. »Pozno sem spoznal, da je moj stari oče severnokorejski voditelj,« je povedal. Da gre za Kim Džong Ila je razbral iz pogovorov svojih staršev. »Pravzaprav sem ga čakal in upal, da me bo poiskal ... Res sem hotel spoznati svojega dedka in videti kakšen je v resnici,« je povedal.

V intervjuju, ki ga je vodila nekdanja namestnica generalnega sekretarja ZN Elisabeth Rehn, je še povedal, da upa na ponovno združitev obeh Korej. »Vedno sem sanjal o tem, da bi se vrnil in spremenil stvari na bolje - ljudem nekoliko olajšal življenje. Sanjal sem tudi o ponovni združitvi, saj je zelo žalostno, da ne morem preprosti odpotovati na drugo stran [Južno Korejo] in obiskati svojih prijateljev.« Kot je povedal, jih druži isti jezik in ista kultura. »Narod je razdvojila politika,« je prepričan.