Voda se umika, grozijo zemeljski plazovi

Gladina rek počasi upada, največja težava so zdaj zemeljski plazovi in mine.

Objavljeno
21. maj 2014 13.09
Posodobljeno
21. maj 2014 13.09
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si; D. V., Zagreb
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si; D. V., Zagreb

19:04: Način pošiljanja oziroma enotno dovoljenje za poenostavljene postopke carinjenja človekoljubne pomoči Bosni in Hercegovini se je spremenil, so sporočili s Carinske uprave RS. Odslej so vse pošiljke humanitarne pomoči pod rednim carinskim postopkom in inšpekcijskim nadzorom. Za humanitarne pošiljke je tako treba vložiti deklaracijo prek špediterja.

Obvezen inšpekcijski nadzor velja za pošiljke, v kateri so hrana (tržna in veterinarska kontrola za živila živalskega izvora), zdravila in sredstva za dezinfekcijo (zdravstvena inšpekcija). V Carinski upravi RS zato predlagajo, da se vse pošiljke usmerijo na mejne prehode, kjer so terminal za carinjenje in inšpekcijske službe. Prejemnik blaga mora biti obvezno humanitarna organizacija v BiH ali drug javni organ, na primer občina, šola in kanton. Osnova za carinjenje je seznam blaga, na katerem je naveden prejemnik, in izjava pošiljatelja, da gre za brezplačno humanitarno pomoč za žrtve poplav. Pošiljk ni več treba napovedovati ministrstvu za varnost BiH. Za dodatne informacije so na voljo na Upravi za neposredno obdavčenje BiH, so še sporočili s slovenske carinske uprave.

17:22: V Srbiji je zaradi poplav umrlo 27 ljudi, je danes sporočil srbski premier Aleksandar Vučić.

17:20: eneralni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ob današnjem obisku v Sarajevu napovedal pomoč Nata BiH, ki se sooča s posledicami katastrofalnih poplav. Kot je spomnil, je več članic in partnerskih držav Nata že priskočilo na pomoč, tudi s helikopterji in ekipami za hitro odzivanje, pri Natu pa razmišljajo še o drugih oblikah pomoči, piše STA.

17:19: Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je na poplavljenih območjih razglasil nevarnost epidemije nalezljivih bolezni, piše STA. Opozorilo velja za Vukovarsko-sremsko in Brodsko-posavsko županijo ter mesta Pleternica in Lipik v Požeško-slavonski županiji kot tudi Kostajnico in Dvor na Uni v Sisaško-moslavški županiji, kjer so bile poplave najhujše.

Od hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) je zahteval izvajanje ukrepov za preprečevanje in boj proti nalezljivimi bolezni, kar pomeni, da bodo zagotovili dodatne zdravstvene delavce in opremo za zdravstveno zaščito na epidemiološko nevarnih območjih.

Medtem je Hzjz na svoji spletni strani sporočil, da je na območju Slavonskega Broda sedem oseb, pri katerih so ugotovili enterokolitis, nalezljivo bolezen, ki povzroča hujše prebavne motnje.

17:16: Evropska komisija je zaradi poplav v BiH in Srbiji na prizadeta območja poslala 12 strokovnjakov za civilno zaščito, ki koordinirajo evropsko pomoč in pomagajo lokalnim oblastem. Na poplavljenih območjih sicer deluje skoraj 400 predstavnikov EU iz držav članic, ki so jih tja napotili preko mehanizma civilne zaščite EU, piše STA.

Pomagati so pripravljeni tudi Združeni narodi in Svetovna banka.

Srbska vlada je danes sporočil sporočila, da bo jutri v Beogradu potekal koordinacijski sestanek mednarodnih donatorjev pomoči, ki se ga bodo udeležili predstavniki veleposlaništev 27 držav iz Evrope, Severne Amerike in Azije, predstavnik EU v Srbiji, Sveta Evrope, Evropske banke za obnovo in razvoj Evropske investicijske banke, Svetovne banke, urada koordinatorja ZN in nemške razvojne banke.

***

Sarajevo, Beograd, Zagreb − Tako iz Srbije kot iz BiH in Hrvaške danes poročajo, da gladina rek počasi upada, največjo težavo zdaj predstavljajo zemeljski plazovi, na območju Brčkega pa je eksplodirala mina.

Vodja oddelka za izredne razmere na srbskem notranjem ministrstvu Predrag Marić je danes zjutraj za Tanjug povedal, da so razmere na vseh kriznih območjih stabilne, a da so še naprej v polni pripravljenosti, medtem pa utrjujejo in popravljajo protipoplavne nasipe. Še posebej pozorni so v občinah Šid in Sremska Mitrovica, kjer pričakujejo še en poplavni val. Iz Beograda so sporočili, da so nanj dobro pripravljeni.

Marić je še povedal, da ljudem v Obrenovcu dostavljajo pomoč v obliki hrane in zdravil, del mesta je še vedno pod vodo. Iz mesta so evakuirali 24.000 ljudi, na območju celotne Srbije pa 31.873.

V BiH grozi več sto zemeljskih plazov

Iz BiH medtem poročajo o prvi eksploziji mine. Odjeknilo je na območju Brčkega, a nihče ni bil ranjen. Iz centra za odstranjevanje min so prebivalce znova pozvali, naj, če najdejo mino, označijo njeno lokacijo in se je ne dotikajo ter o njej obvestijo pristojne službe. Do konca maja nameravajo sestaviti seznam najbolj ogroženih območij. Kot so povedali, so v zadnjih dneh z njimi navezale stik številne organizacije, ki nudijo pomoč pri razminiranju v izrednih razmerah. Danes bo skupina iz Belgije z brezpilotnimi letali posnela območje Maglaja in Doboja, poroča spletni portal Oslobođenje.

Po katastrofalnih poplavah BiH zdaj grozi več sto zemeljskih plazov, ki ogrožajo življenja in domove, pa navajajo Nezavisne novine.

V BiH so včeraj za žrtvami poplav razglasili dan žalovanja, na pol droga bodo prihodnje tri dni visele tudi srbske zastave. Srbske televizije bodo morale prilagoditi program, na javnih mestih je prepovedano predvajati narodno in zabavno glasbo.

Na območju Vukovarsko-sremske županije razglasili stanje katastrofe

Razmere so se nekoliko izboljšale tudi na Hrvaškem, kjer gladina reke Save počasi upada, a nevarnost še ni mimo. V Slavoniji še vedno utrjujejo nasipe, drugje še naprej zbirajo humanitarno pomoč. Hrvaška vlada je včeraj na območju Vukovarsko-sremske županije na vzhodu države razglasila stanje katastrofe. Hrvaški HRT poroča, da so s poplavljenih območji doslej evakuirali več kot 15.000 ljudi.

V celotni državi zbirajo humanitarno pomoč, ki jo pošiljajo v Slavonijo. Po navedbah hrvaškega Rdečega križa so državljani prispevali več kot devet milijonov kun (1,2 milijona evrov) za žrtve poplav. Hrvaška vlada bo v četrtek na seji razpravljala o stanju na poplavljenih območjih in ukrepih za normalizacijo razmer. Na vladi so ocenili, da bo sanacija območja potekala več mesecev, nekateri prebivalci pa da se bodo lahko vrnili v svoje hiše šele po letu dni, piše STA.

Med drugim so brezposelnim osebam s poplavljenih območjih ponudili slabih 4000 kun (526 evrov) bruto za sodelovanje pri javnih delih sanacije stanja. Za zdaj potrebujejo približno tisoč delavcev.

Vidno iz vesolja

Povodenj, ki je zajela Balkan, je vidna tudi iz vesolja. Nasa je objavila posnetke naraslih rek, ki so prestopile bregove in porušile več kot 100.000 domov, mostov in drugih objektov. Kot navajajo, je obilno deževje − v nekaj dneh je padlo toliko dežja kot običajno v treh mesecih − sprožilo več kot 3000 zemeljskih plazov.