Voditelj Hamasa na zgodovinskem obisku v Amanu

Jordanski kralj Abdulah II. je v Amanu sprejel vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Haleda Mešala.

Objavljeno
29. januar 2012 19.26
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Aman - Haled Mešal je svoj prvi uradni obisk, odkar je bil pred 13 leti izgnan iz Jordanije, označil za "nov dober začetek" v odnosih z Jordanijo, piše STA. "Veseli smo novega dobrega začetka," je po srečanju dejal Mešal in dodal, da si želi tesnih odnosov z Jordanijo. "Upamo, da bo novo poglavje v odnosih z Jordanijo koristilo interesom Jordancev in Palestincev."

Abdulah je na srečanju Mešalu dejal, da Jordanija podpira palestinske oblasti in palestinsko spravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Hamasa v Gazi, Sami Abu Zuhri, je po poročanju AFP dejal, da je namen obiska "okrepiti politično sodelovanje, na novo oblikovati odnose z Jordanijo in preučiti možnosti za odprtje Hamasovega urada v Amanu.

Predstavnik jordanskih oblasti, ki se je udeležil pogovorov med Mešalom in kraljem Abdulahom, pa je dejal, da bodo pogovori zgolj "prebili led po več letih ohladitve", vendar pa Aman Hamasu ne bo dovolil ponovnega odprtja urada v Jordaniji.

Mešal je v Aman pripotoval v spremstvu katarskega premiera Šejka Tamima bin Hamada al Tanija, ki je posredoval v stikih med Hamasom in Jordanijo, poroča AFP. Mešala sicer na enodnevnem obisku spremljajo še štirje vodilni predstavniki Hamasa, med njimi tudi njegov namestnik Musa Abu Marzuk.

Mešal je po rodu Jordanec, vendar ga je Aman skupaj s štirimi člani Hamasa leta 1999 izgnal zaradi "protizakonitih in škodljivih" aktivnosti, Mešal pa je bil prisiljen odpreti politični urad svojega gibanja v sosednji Siriji.

Mešalu je bilo od takrat le dvakrat dovoljeno vstopiti v Jordanijo, obakrat iz humanitarnih razlogov - da se je udeležil pogreba svojega očeta avgusta 2009 in da je obiskal bolehno mater lani oktobra, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje območje Gaze, ostro nasprotuje sklenitvi mirovnega sporazuma z Izraelom.

Mešal je bil med današnjimi pogovori oster do Izraela. Dejal je, da Hamas nasprotuje izraelskim načrtom, po katerih bi Jordanijo spremenili v nadomestno domovino Palestincev. "Jordanija je Jordanija in Palestina je Palestina. Vztrajamo pri ponovni vzpostavitvi pravic Palestincev," je dejal po poročanju AFP.