Kim in Mun iz oči v oči o srečanju s Trumpom

Kim Džong Un in Mun Dže In sta se srečala na demilitariziranem obmejnem območju med obema državama.
Fotografija: Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. FOTO: Reuters

Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un in predsednik Južne Koreje Mun Dže In sta se nenapovedano srečala na demilitariziranem območju med obema državama, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika v Seulu.

Vzrok za srečanje je prizadevanje obeh držav, da bi kljub četrtkovi napovedi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da se s severnokorejskim voditeljem 12. junija v Singapurju ne bo srečal, o čemer si je sicer nato v petek premislil, da bi do vrha med Severno Korejo in ZDA vseeno prišlo. Kim in Trump naj bi se pogovarjala o denuklearizaciji Severne Koreje in umirjanju napetosti.

Kim in Mun sta se srečala na severni strani vasi Panmunjom med 15. in 17. uri po tamkajšnjem času. »Voditelja sta si izmenjala mnenja o uspešnem vrhu Severna Koreja-ZDA,« so sporočili iz Munovega urada.

Moon in Kim sta se v vasi Panmunjom na meji med državama srečala že pred mesecem dni. Takrat sta se dogovorila za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, govorila pa sta tudi o dejanskem koncu 65-letnega konflikta med državama. Dokončni mirovni dogovor - trenutno med državama velja »le« premirje - bi moral vključevati tudi Kitajsko in ZDA. Obe državi  sta obe sodelovali v vojni, ki je izbruhnila leta 1950 preden je bilo leta 1953 podpisano premirje.

Komentarji: