Voditelja Ukrajine in Rusije sta si segla v roko

Ob robu današnje slovesnosti v Normandiji sta se za kratek čas srečala tudi Barack Obama in Vladimir Putin.

Objavljeno
06. junij 2014 13.44
Posodobljeno
06. junij 2014 14.00
FRANCE-WWII-DDAY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

19:00: Več o obletnici dneva D in pogovorih o ukrajinski krizi, ki so potekali v ozadju, najdete v naslednjih prispevkih:

V Normandiji diplomacija na visokih obratih: Vladar iz Kremlja je bil prvič po izbruhu ukrajinske krize v družbi voditeljev Zahoda, nakazal je pripravljenost na popuščanje.

• Dan, ko je bila Hitlerjeva Nemčija obsojena na smrt: Med povabljenimi na obletnico dneva D je prvič v zgodovini tudi predstavniki slovenskega partizanskega gibanja.

»Mi bomo prej ko slej odšli. A spomin bo preživel«: Z veterani izkrcanja na ameriškem vojaškem pokopališču nad plažo Omaha.

18:32: V domu za ostarele južno od Londona so danes pogrešili 89-letnega oskrbovanca, ki pa so ga nato 12 ur kasneje našli v Normandiji, kjer se je skupaj z nekdanjimi soborci udeležili osrednje slovesnosti ob 70. obletnici dneva D, zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Kot poroča STA, so neimenovanemu veteranu negovalci v domu dejali, da letos ne bo mogel na slovesnost. A to ga ni ustavilo; oblekel se je v slovesno uniformo, pripel vse medalje in odlikovanja, se v četrtek dopoldne izmuznil iz doma in se odpravil v Francijo.

16:33: Francoski predsednik François Hollande je v nagovoru zbranim povedal, da se z današnjo slovesnostjo spominjajo vseh žrtev; tako vojaških kot civilnih, tako zavezniških kot tudi nemškim žrtev nacizma. Povedal je, da je njegovo sporočilo, sporočilo miru. Mladi fantje, ki so se pred sedmimi desetletji izkrcali na obala Normandije, so se morali soočiti s peklom, a kljub temu niso klonili v boju s »peklenskim režimom,« je povedal po poročanju BBC.

Poklonil se je vsem veteranom, ki so se udeležili današnje proslave. »Pozdravil bi vse veterane, saj ste žive priče tistega, kar se je zgodilo 6. junija 1944.«

»V imenu Francije salutiram vsem, ki ste danes zbrani tukaj. Hvala vam. Hvala, da ste bili tam leta 1944. Hvala vam, da se tu še danes ... Vedno boste tukaj, vaš duh, na teh obalah.«

Holland se je poklonil tudi spominu na ruske vojake, ki so se borili proti nacizmu daleč od obal dneva D.

16:00: Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potrdil, da sta Putin in Porošenko danes govorila o sklenitvi premirja. »V kratkem pogovoru sta se tako Putin kot Porošenko zavzela za čim hitrejše prenehanje prelivanja krvi na jugovzhodu Ukrajine in prekinitev ognja na obeh straneh - tako ukrajinskih oboroženih sil kot privržencev federalizacije Ukrajine.«

15:20: Ob robu proslave sta se srečala tudi ameriški predsednik Barack Obama in ruski kolega Vladimir Putin. Pogovor je trajal med 10 in 15 minut. Gre za prvo neposredno srečanje med voditeljema po začetku ukrajinske krize. »Šlo je za neformalni pogovor in ne uradno bilateralno srečanje,« je pozneje po poročanju AFP povedal Ben Rhodes, namestnik ameriške svetovalca za nacionalno varnost.

14:58: »Šlo je za normalen, resen pogovor med dvema voditeljema,« je pozneje povedal anonimni predstavnik urada francoskega predsednika. Kot je dejal, so kratko srečanje načrtovali že nekaj dni, a so ga do zadnjega trenutka skrivali pred javnostjo. »Gre za majhen napredek, ki ga Hollande pozdravlja, še posebej ob tej priložnosti, ki nosi tako veliko simboliko miru.«

Porošenko, ki bo kot ukrajinski predsednik prisegel jutri, je bil na slovesnost v Normandiji zadnji trenutek povabljen kot osebni gost Hollanda.

14:33: Iz urada francoskega predsednika so sporočili, da sta ukrajinski in ruski predsednik govorila o umiritvi razmer. »Govorila sta o morebitnih ukrepih, s katerimi bi umirili krizo, med drugim tudi o tem, da bi Moskva lahko priznala ukrajinske predsedniške volitve kot legitimne.« Podrobnosti prekinitve ognja bodo menda dorekli v prihajajočih dneh.

14:15: Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob robu današnji slovesnosti pogovarjal novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Petrom Prošenkov. Reuters poroča, da so Putin, Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel govorili na poti do Chateau de Benouville, kjer so državni voditelji obedovali. Čeprav je bil pogovor neformalen, bi lahko sprostil napetosti med sosedama. »Govorila sta pred kosilom. Pogovor je trajal približno četrt ure,« je pozneje povedal eden od pomočnikom Hollanda.

---------------

Normandijo bodo danes znova zasedli veterani druge svetovne vojne in svetovni voditelje. Čeprav bo v ospredju slovesnosti 70. obletnica zavezniškega izkrcanja in začetek konca druge svetovne vojne, bodo v ozadju potekali pogovori predvsem o razrešitvi ukrajinske krize.

Francoskemu predsedniku Françoisu Hollandu se bo na proslavi pridružilo 20 voditeljev držav, med njimi tudi britanska kraljica Elizabeta II., premier David Cameron, njegov kanadski kolega Stephen Harper, ruski predsednik Vladimir Putin, ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merke.

»Ta dan, ki se je začel v kaosu in ognju, se je zaključil v krvi in solzah, solzah in bolečini, solzah in veselju ob koncu 24 ur, ki so spremenile svet in za vedno zaznamovale Normandijo. Danes, ob 70. obletnici, bi se v imenu celotnega naroda poklonil vsem, civilistom in vojakom,« je ob začetku današnjih slovesnosti povedal Hollande.

Obama in Putin, Putin in Porošenko

A medtem, ko bo na slovesnosti govora o dogodkih, ki so odločilno vplivali na potek druge svetovne vojne, se bodo na obrobju nadaljevali napori, da bi si Obama in Putin vsaj segla v roke, prav tako tudi novoizvoljeni ukrajinski predsednik Petro Porošenko in Putin, ki sicer je zatrdil, da se je pripravljen srečati z obema.

Kriza v Ukrajini je bila osrednja tema tudi sinočnjih srečanj - Hollande se je na ločenih večerjah srečal tako z Obamo kot Putinom, a pomembnejšem preboju ne poročajo. Zunanji minister Laurent Fabius je na vprašanje, če na današnji slovesnosti pričakuje večji preboj, odgovoril: »Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale danes in jutri. Velik konflikt v Ukrajini ni v interesu nikogar,« je povedal.

Sinoči sta se srečala tudi Porošenko in Angela Merkel, ki je ukrajinskemu kolegu obljubila »široko nemško podpor«. Kot navaja STA, je dejala, da je treba doseči, da bodo »kmalu vsi ljudje v Ukrajini živeli v miru in varno, gospodarski razvoj pa bo krenil na pot«.

Dan pred današnjo obletnico sta se srečala tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega John Kerry. »Jutri se bomo udeležili slovesnosti, posvečeni izkrcanju v  Normandiji, katere se bo udeležil tudi predsednik Putin. Mislim, da bodo to dobra priložnost, da združimo moči in preprečimo nov konflikt na evropski celini, da združimo prizadevanja in Ukrajini povrnemo mir,« je po poročanju Itar-Tass povedal Lavrov.

---------------

V Normandiji se te dni mudita naš novinar Boštjan Videmšek in fotograf Jure Eržen. Preberite lahko še:

• Dan, ko je bila Hitlerjeva Nemčija obsojena na smrt: Med povabljenimi na obletnico dneva D je prvič v zgodovini tudi predstavniki slovenskega partizanskega gibanja.

»Mi bomo prej ko slej odšli. A spomin bo preživel«: Z veterani izkrcanja na ameriškem vojaškem pokopališču nad plažo Omaha.

Dan D v fografiji