Voditelji Al Šababa na ameriškem seznamu najbolj iskanih

State Department je za informacije, ki bi privedle do aretacije, razpisal nagrado v skupni višini 33 milijonov dolarjev.

Objavljeno
08. junij 2012 13.12
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Mogadiš − Ameriški Sate Department je na seznam najbolj iskanih oseb uvrstil sedem voditeljev somalske oborožene milice Al Šabab in za informacije, ki bi privedle do njihove aretacije, razpisal nagrado v skupni višini 33 milijonov dolarjev oziroma dobrih 26 milijonov evrov.

Na ustanovitelja militantne skupine Ahmeda Abdi av Mohameda so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razpisali nagrado v višini sedem milijonov dolarjev, na Ibrahima Hajija Jamo, Fuada Mohameda Kalafa, Baširja Mohameda Mahamuda in Mukhtarja Robova pa nagrade v višini pet milijonov dolarjev. Do tri milijone dolarjev nagrade so razpisali na Zakarija Ismaila Ahmeda Hersija in Abdulahija Jaro.

»Vse od leta 2006 je al Šabab prevzel odgovornost za več bombnih napadov, med drugim tudi samomorilske napade v osrednjem in severnem delu Somalije in prestolnici Mogadiš,« je sporočil State Deprtment. »Skupina je odgovorna za smrt tisoče somalijskih civilistov, somalijskih mirovnih aktivistov, mednarodnih humanitarnih delavcev, novinarjev in mirovnikov Afriške unije,« so dodali. Kot so še dodali so pripadniki milice napadli tudi tarče v Ugandi in grozili z napadi na ameriške, kenijske in burundijske interese.

Al Šabab sicer še vedno nadzoruje velik del juga Somalije, čeprav so enote Afriške unije, vladne sile in etiopski vojaki v zadnjih mesecih zavzeli številna njena oporišča.