Voditelji G8 za obstanek Grčije v območju evra

Voditelji so tudi poudarili, da je treba ob uravnoteženju javnih financ spodbujati rast in potrošnjo.

Objavljeno
19. maj 2012 21.08
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Washington - Voditelji članic skupine G8 so se danes na srečanju v Camp Davidu zavzeli za to, da Grčija ostane v območju evra. To naj bo močno in enotno, so dejali.

Voditelji ZDA, Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije, Japonske, Kanade in Rusije so danes osrednjo pozornost namenili dolžniški krizi v območju evra.

Stališča voditeljev članic G8 sicer niso povsem enotna. Medtem ko nemška kanclerka Angela Merkel še naprej poudarja predvsem nujnost javnofinančne discipline, nekateri drugi, v prvi vrsti novi francoski predsednik Francois Hollande in Barack Obama, opozarjajo na nujnost spodbud za rast.

Voditelji industrijsko najbolj razvitih držav so tudi ocenili, da svetovno gospodarstvo kaže znake okrevanja, vendar še vedno obstaja »znaten veter v prsi«.

Med temami današnjih pogovorov v ameriški zvezni državi Maryland bo tudi Afganistan, govorili pa naj bi še o novem zasebno-javnem partnerstvu za boj proti lakoti v Afriki ter ameriškem predlogu za sprostitev globalnih zalog nafte, kar naj bi pripomoglo k znižanju cen črnega zlata.