Voditelji zahodnoafriških držav o najhujši epidemiji ebole

Na dvodnevnem srečanju bodo govorili o »drastičnih ukrepih«, s katerim bi zamejili virus, ki je zahteval že 467 življenj.

Objavljeno
02. julij 2014 13.48
TOPSHOTS-GUINEA-WAFRICA-HEALTH-EPIDEMIC-EBOLA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Conakry - Države na zahodu afriške celine se od začetka leta spopadajo z najhujšo epidemijo ebole od leta 1976, ko so bolezen prvič zabeležili. Po zadnjih podatkih je z virusom, ki je usoden za kar 90 odstotkov obolelih, okuženih najmanj 759 ljudi iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone. Doslej pa je terjal že 467 življenj.

»Ta izbruh ebole je največji v zgodovini, tako v številu okuženih in mrtvih kot po velikosti območja, kjer razsaja,« so v izjavi za javnost, v kateri so napovedali srečanje zdravstvenih ministrov iz enajstih afriških držav, sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Glavna naloga dvodnevnega srečanja bo iskanje in usklajevanje »drastičnih ukrepov«, s kateri bi zameji in naposled zaustavili širjenje smrtonosnega virus, ki povzroča hemoragično mrzlico - simptomi so sprva podobni gripi s spremljajočo se drisko in bruhanjem, v naslednji fazi pa nastanejo obsežne notranje krvavitve.

Prve primere okužbe z ebolo so v Gvineji zabeležili konec decembra oziroma začetek januarja. Od takrat je WHO v prizadete države napotil več kot 150 strokovnjakov, a jim bolezni ni uspelo zamejiti. Razširila se je na sosednji državi, kljub zapiranju meja je dosegla tudi najbolj gosto poseljena območja, med drugimi tudi liberijsko glavno mesto.

Strokovnjaki se bojijo, da se bo razširil še v druge kraje in države. Iz mednarodne organizacije Zdravniki brez meja, ki prav tako bije bitko v virusom, so že pred časom sporočili, da je epidemija »ušla izpod nadzora«; doslej so identificirali več kot 60 žarišč, že zdaj pa jim manjka izkušenih strokovnjakov.

Pierre Formenti iz WHO je za francosko tiskovno agencijo AFP pred mesecem dni povedal, da imajo z drugim valom bolezni opraviti zato, ker so aprila, ko so se razmere začele nekoliko umirjati, prehitro preklicali ukrepe. »En sam okuženi lahko ponovno sproži epidemijo,« je pojasnil.

Poleg ministrov iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone se bodo dvodnevne konference, ki bo potekal pod okriljem ZN in drugih organizacij, udeležili še predstavniki Slonokoščene obala, Malija, Senegala, Gambije, Gvineje Bissao, Gane, Ugande in DR Konga.