Vojaška grobišča: Hrvaška na obvestilo iz Slovenije še čaka na

Kar precej nedorečenosti je pri južnih sosedjih o tej precej občutljivi in nemalokrat močno spolitizirani problematiki.

Objavljeno
25. oktober 2013 18.55
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Te dni je na Hrvaškem potekel dvomesečni razpis za izbiro likovne rešitve posebnega spominskega znaka, ki ga bodo postavili na vse lokacije, kjer bodo pokopani posmrtni ostanki žrtev iz časov druge svetovne vojne in povojnega obdobja. Tudi tistih hrvaških posmrtnih ostankov, odkritih v Sloveniji.

Kar precej nedorečenosti je pri južnih sosedih o tej precej občutljivi in nemalokrat močno spolitizirani problematiki. Januarja letos je začel veljati zakon o preiskavah, urejanju ter vzdrževanju vojaških grobišč in povojnega obdobja, ta določa postopke z ostanki žrtev, ki so jih iz teh časov našli na ozemlju Hrvaške. Zakon med drugim predvideva več možnosti za ravnanje s posmrtnimi ostanki, od preskrbe na kraju dogodka do premestitve na civilna in vojaška grobišča ali druge ustrezne lokacije.

»V primerih, ko odkrijemo posmrtne ostanke, za katere je možno ugotoviti pripadnost tujim oboroženim silam ali da so tuji državljani, smo dolžni o tem obvestiti njihovo matično državo in v dogovoru z njo urediti vprašanje preskrbe posmrtnih ostankov na podlagi mednarodnih sporazumov,« pravijo na ministrstvu za veterane (branitelje), ki skrbi za uresničevanje zakona. Vendar imajo še veliko nerešenih vprašanj, povezanih s tem, kje bi pokopali ostanke žrtev, če bi jih prepeljali na Hrvaško. Predlogov je precej, od Zagreba do Udbine, vendar sklepa vsaj za zdaj ni, navsezadnje pa se tako kot številna druga ministrstva tudi to spopada s korenitim zmanjšanjem proračuna za dejavnost, s katero se pač ukvarja in bi moralo skrbeti.

Na Hrvaškem so zadnje čase, povsem po naključju, naleteli na posmrtne ostanke vojakov NDH (Nezavisne države Hrvaške); najbolj odmeven primer se je zgodil v Sisku, kjer so pri obnovi ene osrednjih cest odkrili posmrtne ostanke nekaj vojakov NDH, katerih ekshumacijo oziroma prekop bodo opravili 1. novembra. V Sisku so pred šestimi leti že naleteli na eno od grobišč, v katerih so bili posmrtni ostanki vojakov nekdanje NDH. Podatki, do katerih je mogoče priti, kažejo, da je na Hrvaškem doslej evidentiranih okoli 800 množičnih grobišč iz druge svetovne vojne in po njej, domnevno pa naj bi jih bilo še kakšnih 1000.

Vladi Hrvaške in Slovenije sta leta 2009 podpisali sporazum o urejanju vojnih grobišč. V dokumentu sta določili postopke obeh držav v primerih, ko bodo razkrita množična grobišča iz druge svetovne vojne in po njej. Za ponovno odprtje tega vprašanja pa je pomemben dogodek pred nekaj meseci, ko so na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki gradbinci pri izkopavanju v štirih nekdanjih strelskih jarkih naleteli na 150 ostankov človeških trupel, očitno pobitih po drugi svetovni vojni.

»Do zdaj zbrani dokazi, s tem mislim predvsem na predmete, ki so jih imele žrtve ob sebi, kažejo, da je bilo v evidentiranih štirih strelskih jarkih zvezanih in ubitih okoli 150 pripadnikov različnih enot NDH (ustaške in domobranske enote, op. a.), ki so se tod mimo maja 1945 umikali na avstrijsko Koroško,« je takrat dejal Luka Rozman, vodja arheoloških izkopavanj.

»Ker so to očitno hrvaške žrtve, je čas, da se tudi Republika Hrvaška skladno s podpisanim sporazumom opredeli, kaj hoče storiti s posmrtnimi ostanki, tako da ne bomo imeli Slovenci vseh teh mrtvih. Prepričan sem, da gre kljub vsemu za velik mednarodni problem,« pa je takrat dejal Jože Dežman, vodja slovenske vladne komisije za prikrita grobišča.

»Ministrstvo za veterane in njegova uprava za ujete in pogrešane osebe sta s hrvaške strani pristojni za izvajanje meddržavnega sporazuma. Ko dobimo uradno obvestilo slovenske strani o novem grobišču, bomo sprožili postopek skladno s sporazumom in v dogovoru s pristojnim telesom v Sloveniji,« so pred časom odgovorili na vprašanje Dela, kaj nameravajo storiti s posmrtnimi ostanki, najdenimi pri letališču v Cerkljah ob Krki.

Na uradno obvestilo iz Slovenije o grobišču pri letališču v Cerkljah ob Krki pa na hrvaškem ministrstvu za veterane, kot so nam sporočili, še čakajo.