Vojaški tožilci bodo za umor afganistanskih civilistov zahtevali smrtno kazen

Odvetnik Roberta Balesa, ki je v Kandaharju ubil 16 civilistov, meni, da hoče vojska odmakniti pozornost od lastnih napak.

Objavljeno
20. december 2012 10.24
USA-AFGHANISTAN/SOLDIER
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Seattle - Ameriški vojaški tožilci bodo za 39-letnega višjega vodnika Roberta Balesa, ki je marca letos v Afganistanu napadel dve vasi in pobil 16 ljudi, od tega devet otrok, zahtevali smrtno kazen. Sodili mu bodo v oporišču Lewis-McChord južno od Seattla v ameriški zvezni državi Washington. Datum začetka sojenja še ni določen.

Njegov odvetnik John Browne je dejal, da je odločitev o zahtevi po smrtni kazni neodgovorna. Browne meni, da hoče vojska s tem odmakniti pozornost od lastnih napak. Bales je bil v času pokola že četrtič po vrsti na vojnem območju, čeprav naj bi trpel za sindromom posttravmatičnega stresa in poškodbo glave, piše Slovenska tiskovna agencija.

Odvetnik ne priznava, da je Bales česarkoli kriv in bo izpodbijal izjave prič. To bo sicer težko, saj so Balesa videli njegovi tovariši, kako se je vrnil v oporišče ves krvav po morilskem pohodu in je celo povedal, kaj je storil. Pred pobijanjem se je napil, užival pa je tudi steroide.

Bales se je zgodaj zjutraj 11. marca iz oporišča na jugu Afganistana odpravil proti bližnji vasi, kjer je pobil nekaj ljudi. Nato se je vrnil v oporišče in odšel pobijat še v drugo vas. Vseh vaščanov ni pokončal, zato proti njemu obstajajo priče. Pokol je hudo razburil Afganistance in Američani so morali za nekaj časa celo zaustaviti vojaške operacije.

Ameriška vojska še ni usmrtila nobenega obsojenca iz lastnih vrst vse od leta 1961. Na izvršitev smrtne kazni sicer čaka pet ljudi, ki pa so morili na ozemlju ZDA.