Vojni zločinec Norac na svobodi že novembra

Čez nekaj tednov bodo poleg nekdanjega generala pogojno izpustili tudi Hrvoja Petrača in Leona Sulića.

Objavljeno
16. september 2011 09.58
Posodobljeno
16. september 2011 10.18
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Po še neuradnih podatkih je hrvaška komisija za pogojni izpust sklenila, da bodo nekdanjega generala Mirka Noraca, obsojenega zaradi vojnih zločinov v Gospiću in Medaškem žepu, 25. novembra pogojno izpustili na svobodo. Kot je po poročanju Jutarnjega lista povedal njegov odvetnik Vlatko Nuić, potrebne pravne dokumente še čakajo.

Norac je v zaporu že več kot deset let, in sicer vse od februarja od leta 2001. Njegov primer je bil sicer prvi, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije prepustilo hrvaškemu pravosodju. To je proti njemu vodilo dva procesa: na sodišču v Reki je bil na prvem sojenju za vojne zločine v Gospiću leta 1991 obsojen na 12-letno zaporno kazen, zagrebško sodišče pa ga je zaradi vojnih zločinov v Medaškem žepu obsodilo še na šest let zapora. Vrhovno sodišče mu je na koncu izreklo skupno kazen 15 let zapora.

Konec novembra bo Norac tako odslužil več kot dve tretjini svoje kazni, zato je njegov odhod na svobodo v skladu s haaškimi kriteriji, po katerih obsojence za vojne zločine po dveh tretjinah odslužene kazni praviloma izpustijo na prostost, piše reški Novi list.

V času prestajanja zaporne kazni je Norac sicer izgubil generalski čin, ki mu ga je lani odvzel predsednik Ivo Josipović. Ta je odlikovanja odvzel tudi Branimirju Glavašu, obsojenemu zaradi vojnih zločinov, in Vladimirju Zagorcu, ki ga sumijo zlorabe položaja in pranja denarja. Kljub temu, da je prestajal kazen za najtežji zločin, je lahko Norac ob koncih tedna pogosto odšel domov, leta 2009 pa se je celo poročil, za kar je dobi dva tedna dopusta.

Hrvaški mediji še poročajo, da bodo iz zapora že čez nekaj tednov pogojno izpustili tudi Hrvoja Petrača, obsojenega zaradi ugrabitve Zagorčevega sina, in Leona Sulića, nekdanjega direktorja podjetja Croatiabus, obsojenega zaradi gospodarskega kriminala.