Volilna udeležba v Alžiriji višja od pričakovane

Po uradnih podatkih je volilna udeležba znašala okrog 43 odstotkov. Izide volitev bodo po napovedih objavili danes.

Objavljeno
11. maj 2012 14.13
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Alžir − Na četrtkovih parlamentarnih volitvah v Alžiriji je svoj glas oddalo več volivcev, kot so pričakovali politični analitiki, piše Slovenska tiskovna agencija. Po uradnih podatkih je volilna udeležba znašala okrog 43 odstotkov, kar je več kot pred petimi leti, ko se je volitev udeležilo 36,6 odstotka volilnih upravičencev.

»S to izredno visoko udeležbo je alžirsko ljudstvo premagalo velik izziv,« je dejal alžirski notranji minister Dahou Ould Kabli. Potek volitev je Ould Kabli ocenil kot miren. Incidente v četrtek je bilo pričakovati, niso pa vplivali na volilni rezultat, je še dejal.

Po poročanju alžirskega časnika El Vatan je v dveh eksplozijah, ki naj bi jih izvedli islamisti, umrla ena oseba, trije ljudje pa so bili poškodovani. V skupnosti Saharid pa sta dva mladoletnika napadla dve volišči in zažgala volilne skrinjice.

Na četrtkovih volitvah je imelo pravico voliti 21,6 milijona volilnih upravičencev, dodaja STA. Za 462 sedežev v novi, razširjeni skupščini se je potegovalo 44 strank, od katerih jih je bila skoraj polovica ustanovljenih v zadnjih mesecih.

Predsednik države Abdelaziz Bouteflika je namreč lani sprejel sveženj političnih reform, s katerimi je omogočil ustanavljanje novih strank in skušal tako preprečiti, da bi se val uporov iz drugih arabskih držav razširil tudi na Alžirijo.