Volilni kdo bo koga v Vukovarju

Združena desnica na čelu s HDZ je enotna v bitki za nekdanji hadezejevski kronski dragulj – Vukovar.

Objavljeno
13. junij 2014 17.34
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Kandidatov za prvega moža Vukovarja, ki ima med državljani Hrvaške še posebno mesto, je šest. Vendar je povsem jasno, da sta prava igralca nedeljskih predčasnih lokalnih volitev pravzaprav le dozdajšnji prvi mož mesta Željko Sabo (do nedavnega član SDP, zdaj pa neodvisni) in Ivan Penava, kandidat HDZ in koalicije nekaj strank z desnega političnega prostora.

Nedeljske predčasne volitve v Vukovarju še zdaleč niso nepomembne v hrvaškem političnem trenutku. Z mestom, v katerem je, vsaj tako se zdi, prihodnost skoraj manj pomembna od preteklosti, slednja pa z ranami, povezanimi s srbsko okupacijo in tragedijami, ki so se dogajale, še vedno prežema skoraj vsak trenutek, je povezana tudi zgodba o cirilici. Lanski dogodki, ko so nezadovoljneži udrihali s kladivom po dvojezičnih tablah, jih zaradi napisov v cirilici trgali in pljuvali, še niso pozabljeni. Prav tako ne pobuda glede zbiranja podpisov za referendum o spremembah ustavnega zakona, s katerim bi dosedanje določilo o pravicah manjšin (pobuda leti na srbsko manjšino), po katerem se smejo postavljati dvojezične table le tam, kjer je manjšinskega prebivalstva več kot tretjino, spremenili tako, da bi bilo dvojezičnost mogoče uveljaviti v enotah lokalne samouprave, v katerih manjšina predstavlja več kot polovico prebivalstva. Vendar je to le ena plast aktualnega trenutka.

Vukovarska večplastnost

Druga plast je dejstvo, da je Vukovar, ki mu nekateri pravijo tudi mesto papirnatega sožitja, do leta 2009 veljal za hadezejevski »kronski dragulj«, mesto, kjer je, vsaj do leta 2009, HDZ dobivala absolutno oblast. Leta 2009 pa je Željko Sabo (SDP) z 51 odstotki premagal Damirja Barno (HDZ), predsednik SDP Zoran Milanović pa je takrat dejal: »Rezultat je sijajen, velik in nam je še posebno pri srcu«. Tudi na lanskih rednih lokalnih volitvah so Sabi volivci namenili več glasov kot konkurentom, vendar – tudi zaradi nenehnih nagajanj in političnih preigravanj zlasti desne politične opcije – ni in ni zmogel sestaviti poštene koalicije v občinskem svetu, kar je imelo za posledico nesprejetje proračuna in – predčasne volitve. Za zapik je bil Sabo deležen še kazenske ovadbe zaradi domnevnega poskusa podkupovanja dveh svetnikov vukovarske skupščine iz vrst HDZ, izključitve iz glavnega odbora SDP …

SDP kot da se je odpovedala Sabu (in Vukovarju), ki ga je še do nedavnega častila in ga uporabljala v prepričevanju hrvaške (in širše) javnosti, da za pobudami proti dvojezičnim napisom, t. i. manjšinskem referendumu, pravzaprav stoji Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, za njim pa – HDZ. Ko se je Željko Sabo le odločil, da bo kandidiral na nedeljskih volitvah, pa je dokaj nepričakovano prišla novica iz Zagreba. SDP je namreč podprl njegovo kandidaturo. Vendar, menijo nekateri, to ni najhuje, kar se lahko zgodi. Sabo sicer ima nekaj možnosti, da vnovič zbere dovolj glasov za zmago, obstaja pa tudi verjetnost, da mu dokažejo, česar ga sumijo. To bi pa pomenilo vnovične volitve v že itak obubožanem in razdeljenem mestu, kar bi bilo navsezadnje še en dokaz, da je Vukovar res mesto, ki ga vsi potrebujejo le za svoje interese, skoraj nihče pa ga ne želi spremeniti v mesto, ki ne bo več mesto-težava, ampak mesto prihodnosti, iz katerega se ljudje več ne bodo izseljevali, v katerem bodo mladi Hrvati in Srbi končno sedli skupaj v isti razred, v isti lokal in v katerem beseda brezposelnost, ki navsezadnje v cirilici in latinici pomeni povsem enako, ne bi več sploh obstajala.

Pred slabim mesecem so »zgodile« tudi volitve v EU parlament. V Vukovarju je HDZ zbrala za skoraj 13 odstotkov več glasov kot SDP. Ali je to napoved tudi nedeljskega rezultata, se sprašujejo nekateri, analitiki pa dokaj pazljivo odgovarjajo, da bi »to morda res utegnilo biti res …«