Vrh Nata v Chicagu: o prihodnosti pod Hindukušem

V ospredju vrha 28 članic, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Janša, bo tudi vprašanje varnosti.

Objavljeno
20. maj 2012 13.15
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Chicago - V ameriškem Chicagu se danes začenja vrh zveze Nato, ki naj bi določil politiko v Afganistanu po umiku mednarodnih sil leta 2014. V ospredju vrha 28 članic Nata, ki se ga udeležujejo tudi premier Janez Janša ter ministra za zunanje zadeve Karl Erjavec in obrambo Aleš Hojs, bo tudi vprašanje, kako v gospodarski krizi zagotoviti potrebno varnost.

Vrh v Chicagu, rojstnem kraju ameriške državne sekretarke Hillary Clinton in mestu predsednika ZDA Baracka Obame, je največji doslej. V razpravi o Afganistanu bo namreč za mizo sedelo doslej največ predstavnikov držav, ki sodelujejo v silah Isaf - 57.

Vrh se bo začel popoldne po lokalnem času z razpravo o varnosti v času gospodarske krize. Ameriški gostitelji po pisnaju Slovenske tiskovne agencije želijo razpravo o vprašanju, kako lahko zaveznice zagotovijo varnost, ki jo potrebujemo, ne le varnosti, ki si jo lahko privoščimo. Voditelji članic Nata naj bi v tem kontekstu potrdili svežnja o pametni obrambi in povezljivosti sil.

Sledile bodo tri vzporedne delovne večerje o Afganistanu, o čemer bodo govorili premieri in predsedniki, zunanji ministri se bodo posvetili evroatlantskim povezavam, globalnim partnerstvom, Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, obrambni ministri pa o izvajanju obrambnega paketa. Vrh se bo nato nadaljeval še v ponedeljek.

Premier Janša se je v okviru obiska v Chicagu v soboto srečal s tamkajšnjimi Slovenci. V Lemontu si je ogledal slovenski kulturni dom in se srečal s predstavniki slovensko-ameriškega poslovnega združenja.