VS ZN podaljšal mandat misiji Isaf v Afganistanu

Varnostni svet je tudi podprl sporazum med Natom in Afganistanom, s katerim se Nato zavezuje, da bo Afganistanu trajno pomagal.

Objavljeno
12. oktober 2011 20.35
Posodobljeno
12. oktober 2011 20.58
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno podaljšal mandat misije Isaf v Afganistanu za eno leto, pozdravil pa je tudi dogovor, da bi odgovornost za varnost v državi predali afganistanskim oblastem do konca leta 2014, piše STA.

Varnostni svet ZN je tudi podprl sporazum med Natom in Afganistanom, s katerim se Nato zavezuje, da bo Afganistanu trajno pomagal pri izboljšanju sposobnosti za spopadanje z grožnjami afganistanski varnosti, stabilnosti in celovitosti, so sporočili iz Združenih narodov.

VS ZN je sicer izrazil resno zaskrbljenost nad trenutnim stanjem v Afganistanu, predvsem glede porasta nasilja s strani talibanov, Al Kaide ter ostalih oboroženih skupin. VS ZN je opozoril tudi na močno vez med terorizmom in proizvodnjo mamil.

Članice VS ZN so izrazile zaskrbljenost tudi nad visokim številom civilni žrtev, predvsem med ženskami in otroki. VS ZN je zato Isaf in ostale mednarodne sile pozval, naj »nadaljujejo s prizadevanji za preprečevanje civilnih žrtev, varnost afganistanskega prebivalstva pa naj postane poglavitni element misije Isaf«.