Vsaka deseta država izvršuje usmrtitve

Največ usmrtitev je bilo na Kitajskem, v Iranu, Iraku, Saudski Arabiji, ZDA in Jemnu.

Objavljeno
10. april 2013 11.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

London - Kljub »nekaterim korakom nazaj« se je globalni trend po odpravi smrtne kazni v letu 2010 nadaljeval, ugotavljajo v organizaciji Amnesty International (AI). Napredek pri odpravi smrtne kazeni je po besedah predstavnikov AI viden v vseh regijah sveta, še vedno pa je 21 držav v lanskem letu izvedlo smrtne kazni (leta 2003 je bilo takih držav 28).

V letu 2012 je bilo po podatkih AI usmrčenih 682 ljudi, kar je za dva več kot v letu poprej. Največ usmrtitev je bilo na Kitajskem, v Iranu, Iraku, Saudski Arabiji, ZDA in Jemnu. Na novo izrečenih smrtnih kazni je bilo v lanskem letu 1722 v 58 državah - leto prej 1923 v 63 državah -, 21 držav je v lanskem letu smrtne kazni tudi izvedlo.

Amnesty International pri tem opozarja, da njihove številke ne zajemajo na tisoče usmrtitev, za katere domnevajo, da so se zgodile na Kitajskem, a so tamkajšnje številke tajne. Organizacija sicer predvideva, da so na Kitajskem usmrtili več ljudi kot ves preostali svet skupaj. Zaznati je porast števila usmrtitev v Iraku - lani 129 usmrtitev, leto prej 68.

»Koraki nazaj v nekaterih državah so razočarali, a kljub temu to ne spreminja svetovnega trenda proti uporabi smrtne kazni. V številnih delih sveta postajajo usmrtitve stvar preteklosti,« je dejal Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International. »Ena od desetih držav na svetu izvršuje usmrtitve. Njihovi voditelji bi se morali vprašati, zakaj še naprej uporabljajo kruto in nečloveško kazen, ki jo preostali svet pušča v preteklosti.«

Metode usmrtitev v letu 2012 so po podatkih AI vključevale obešanje, obglavljanje, strelski vod in smrtonosna injekcija. V Saudski Arabiji so truplo nekega moškega, ki so ga obglavili, postavili na ogled.

140 držav sveta je doslej - bodisi z zakonom bodisi v praksi - odpravilo smrtno kazen. 111 držav članic Organizacije združenih narodov je decembra glasovalo za sprejem resolucije generalne skupščine ZN o moratoriju na uporabo smrtne kazni. Konec leta 2012 je bilo sicer na svetupo podatkih AI obsojenih na smrt najmanj 23.286 ljudi. Lani so smrtne kazni izvedle države, ki jih pred tem menda že dolgo niso, in sicer Pakistan, Indija in Gambija.

Na območju Amerik ostajajo ZDA edina država, ki izvršuje usmrtitve, ugotavljajo pri Amnesty International. Lani je bilo tam obsojenih na smrt 43 ljudi, kar je isto kot leto prej, so pa lani izvedli usmrtitve v devetih zveznih državah, leto prej v trinajstih. Connecticut je aprila postal sedemnajsta zvezna država, ki ne izvaja smrtne kazni.

Ljudem grozi smrtna kazen za vrsto kaznivih dejanj, med drugim tudi nenasilna, povezana z mamili in ekonomskimi kaznivimi dejanji, pa tudi zaradi odpadništva, bogokletstva in prešuštva - dejanj, ki se jih sploh ne bi smelo dojemati kot kaznivih dejanj, še opozarjajo v organizaciji Amnesty International.