Vse bolj besni zaradi umora palestinskega najstnika

Izraelska policija je v povezavi z njegovim umorom danes aretirala sedem osumljencev.

Objavljeno
06. julij 2014 11.33
Posodobljeno
06. julij 2014 11.33
TOPSHOTS-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-KIDNAPPING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Jeruzalem - Nič ne kaže, da se bo bes med Izraelci in Palestinci, ki ga je sprva zanetila smrt treh izraelskih najstnikov, nato pa domnevno maščevalni umor 16-letnega Palestinca, kmalu polegel.

Po včerajšnji objavi prvih izsledkov obdukcije, ki je nakazala, da so ga živega zažgali, so se protesti iz vzhodnega Jeruzalema razširili v druga palestinska naselja izraelskega ozemlja. Izraelska policija je sicer danes sporočila, da so v povezavi z njegovim umorom aretirali šest osumljencev. Vse, kar so še dodali je, da so ga umorili zaradi njegove nacionalne pripadnosti.

Olje na ogenj je prilil še posnetek, ki od četrtka kroži po socialnih medijih. Na njem izraelska policista pretepata negibnega človeka. Domnevno naj bi šlo za 15-letnega Američna Tarika Abuja Hderja, sicer bratranca umorjenega palestinskega najstnika. Staršem je policija v bolnišnici pojasnila, da so ga aretirali zato, ker je imel obraz zakrit z masko. Tiskovna predstavnica policije Luba Samri je pozneje dodala, da so ameriškega najstnika aretirali skupaj s še šestimi Palestinci, ki so napadli policiste in se upirali aretaciji. Za zdaj pa da ne more še potrditi, ali je na posnetku resnično Tarik.

Pristnost posnetka in identiteto vpletenih že preverjajo na izraelskem pravosodnem ministrstvu. Hudo poškodovani ameriški najstnik bo še danes stopil pred sodišče.

Na incident so se že odzvali v Washingtonu, od koder so sporočili, da so globoko zaskrbljeni nad poročili o policijskem nasilju, ki ga ostro obsojajo. »Pozivamo k hitri, transparentni in kredibilni preiskavi, hkrati pa zahtevamo polno odgovornost vseh vpletenih,« je povedala tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da so se protesti in spopadi iz vzhodnega Jeruzalema, kjer je živel v sredo ugrabljeni in umorjeni palestinski najstnik, razširili tudi v druga palestinska naselja na izraelskem ozemlju. O nemirih so poročali iz palestinske vasi Taibe na severu Izraela, nato tudi iz krajev Kalansuva in južneje Džaldžalii. Protesti so izbruhnili tudi v Araru, kjer je bil ranjen en policist, aretirali pa so 35 Palestincev, in Nazaretu. V vzhodnem Jeruzalemu je bilo aretiranih še 25 Palestincev. Izraelska policija je za več ur zaprla ceste, ki vodijo v naselja, kjer so se razplamteli protesti.

Kljub temu da se protesti in nasilje širijo v druga palestinska naselja, izraelska vlada zanika, da gre za vstajo Palestincev. »Tu ne vidim tretje intifade,« je po poročanju AFP povedal minister za notranjo varnost Jicak Aharonovič.

S stopnjevanjem napetosti na Zahodnem bregu in drugje se stopnjuje tudi obstreljevanje izraelskih ozemelj iz območja Gaze. Izraelska vojska na napade milic palestinskega gibanja Hamas redno odgovarja z zračnimi napadi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes svoje ministre pozval k odgovornemu ravnanju glede palestinskih napadov, poroča STA. »Izkušnje so pokazale, da je v takšnih trenutkih treba delovati odgovorno in s 'trezno glavo', ne pa nepremišljeno in z ostrimi besedami,« je Netanjahu danes dejal ministrom, ki imajo deljena mnenja glede odziva na raketne napade na jugu Izraela.

Izrael krivi Hamas

Odnosi med Palestinci in Izraelci so se sicer znova zaostrili v ponedeljek zvečer, ko je Netanjahu sporočil, da so našli trupla treh ugrabljenih izraelskih najstnikov. Odgovornost za njihovo smrt je pripisal »partnerstvu« med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, ki sta po večletnem sporu – ta se je občasno prelevil tudi v krvavi obračun – aprila letos sklenila sporazum in v začetku junija sestavila vlado narodne enotnosti.

Dogovor med političnimi voditelji Gaze in Zahodnega brega je bil sklenjen v času, ko je bilo jasno, da lani ponovno začeta pogajanja med Izraelci in Palestinci ne bodo obrodila sadov. Izraelska vlada, ki Hamasu očita, da poskuša uničiti judovsko državo, zavezništvo med gibanjema odločno obsoja.

Izraelska varnostne sile so v ponedeljek še povečale pritisk na Palestince na Zahodnem bregu; že med iskalno akcijo ugrabljenih so aretirali več kot 400 osumljencev, po najdbi trupel pa so še odločneje začeli iskati domnevne ugrabitelje.

V spopadih s policijo je bil že v torek ubit palestinski najstnik, dokončno pa je zavrelo, ko so domnevno izraelski skrajneži ugrabili in brutalno umorili 16-letnega Palestinca. Njegovo truplo so našli v gozdu na obrobju vzhodnega Jeruzalema. Obdukcija je razkrila, da so ga najverjetneje živega zažgali. Palestinci o motivu umora ne dvomijo, prepričani so, da je šlo za maščevanje za smrt treh izraelskih najstnikov.