Vseh 32 ljubic bo nastopilo proti Vitezu

V vseh 32 primerih naj bi bil Silvio Berlusconi tožena stranka, ki je plačevala prostitucijo.

Objavljeno
21. november 2011 18.35
Posodobljeno
21. november 2011 20.00
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Za padlega predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija se začenjajo težki časi. Državniške obveznosti ga ne bodo mogle več zakonsko ščititi pred milanskimi tožilci in sodniki, ki proti njemu vodijo celo vrsto postopkov. Danes sta se načelno začela ali nadaljevala dva postopka, ta teden se bosta še dva.

Danes so na 20. januar preložili proces proti trem Berlusconijevim tesnim sodelavcem, deželni poslanki Lombardije Nicole Minetti, direktorju Berlusconijevega televizijskega dnevnika Emiliu Fedeju in agentu umetnikov in zvezdnikov, že zaprtemu in depresivnemu Leleju Mori. Obtoženi so, da so svojemu šefu v njegov dvorec pri Milanu vozili posebej izbrane prostitutke na razvratne veselice.

Ta proces sodi v sklop sodnih postopkov, poimenovanih po mladoletni maroški prostitutki Ruby, zaradi katere bi lahko Berlusconija prvič spravili za rešetke. Berlusconi doslej kljub spoznanjem o krivdi in obsodbi na prvi stopnji še nikoli ni bil veljavno obsojen in zaprt. Njegovi odvetniki, ki so tudi poslanci, vedno izpeljejo postopke tako, da zadeve pred koncem sojenja zastarajo.

Tri organizatorje prostitucije, Minettijevo, Fedeja in Moro, tožijo tri prizadeta dekleta, ki se branijo, da so jih za prostitutke naredili na Arcoru. Preostalih 29 polnoletnih deklet, ki jih je imel Berlusconi nastanjene v enem izmed svojih blokov v mestni četrti Milano II (zgradil jo je v začetku svoje poslovne kariere), da so mu bila domnevno ves čas na razpolago, nastopa v vlogi prizadetih strank.

Sodišče pa je danes napovedalo, da bodo januarja vsa dekleta, skupaj jih je kar 32, nastopila v vlogi tožnic. To bo zgodovinski dogodek, so napovedali odvetniki. Sodnica Anna Maria Gatto zagovarja stališče, da gre za zaščito dostojanstva deklet, to je pomembnejše od domnevne javne morale, ki naj bi bila prizadeta, če bi v javnosti govorili in pisali o razvratu. Dekleta so v tej zadevi žrtve, je prepričana sodnica.

Za v sredo je na proces v zadevi Ruby poklican tudi bivši predsednik vlade, ki je mladoletno Ruby po telefonu osebno reševal iz zapora z izgovorom, da je vnukinja tedanjega egiptovskega predsednika Mubaraka. Poslanko Nicole Minetti, ki je skrbela za dekleta na poziv, pa je poslal na policijo po deklico. V vseh 32 primerih naj bi bil Berlusconi tožena stranka, ki je plačevala prostitucijo.

Procesi proti Silviu Berlusconiju – poleg prostitucije gre za podkupovanja, goljufije in davčne utaje – bodo gotovo spet vplivali na politično ozračje v Italiji, ki ima po nenadnem Vitezovem padcu tehnično vlado, nekakšno prisilno upravo.

Berlusconijev naslednik Mario Monti, politik z največjo podporo v parlamentu v zgodovini republike, je imel včeraj prvo uradno sejo nove vlade. Ves teden bo do konca sestavljal vlado, saj mu manjkajo še podministri in državni sekretarji, predstavljal pa se bo tudi zaveznikom v Evropi. Berlusconi, ki še naprej vodi največjo italijansko stranko, sicer trdi, da Montija podpira. Zanika tudi lastne izjave, da bo vlado odstavil, ko bo tako hotelo Ljudstvo svobode. Pod pritiskom sodnih procesov pa bi lahko Vitez spet povzročil tudi kakšen resnejši zaplet.