Vzporedne volitve: novi župan Tirane nekdanji notranji minister Bashi

Kandidat koalicije Zveza za državljane Lulzim Basha je zmagovalec nedeljskih lokalnih volitev v Tirani.

Objavljeno
09. maj 2011 11.42
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Tirana - Kot so pokazale vzporedne volitve Centra za humanistične raziskave Gani Bobi, je nekdanji albanski notranji minister Basha tako dobil 58 odstotkov glasov, dosedanji župan Edi Rama, ki je bil na tem položaju že tri mandate, pa 39,8 odstotka.

V mestnem svetu Tirane bo glede na rezultate vzporednih volitev največ glasov dobila Demokratska stranka premiera Salije Berishe, in sicer 52 odstotkov, opozicijska Socialistična stranka okoli 40 odstotkov, Socialistično gibanje za integracijo pa 6,1 odstotka. Prvi rezultati volitev bodo sicer znani jutri, piše Slovenska tiskovna agencija.

V Albaniji, ki jo že lep čas pretresajo politične napetosti, so v nedeljo potekale lokalne volitve, največ pozornosti pa je bilo namenjeno prav volitvam za župana albanske prestolnice. Volitve, ki jih je spremljalo več kot 400 tujih opazovalcev, so zaznamovali številni incidenti, zaradi nasilja pa so aretirali štiri osebe. Nasilje je zaznamovalo tudi predvolilno kampanjo - več kandidatov je bilo namreč tarča napadov.