Neuradno: Bersani vodi v poslanski zbornici, Berlusconi v senatu

Zmagovalec parlamentarnih volitev v Italiji bo znan po zadnjem preštetem glasu.

Objavljeno
25. februar 2013 10.45
Posodobljeno
25. februar 2013 11.00
ITALY-VOTE
Mo. B., Mo. Z.,  Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Rim - Še nedokončni rezultati parlamentarnih volitev v Italiji ne vzbujajo upanja v vzpostavitev trdne vlade. Zadnji delni uradni rezultati kažejo, da bo v senatu večino imela desnosredinska koalicija, v poslanski zbornici pa levosredinska koalicija.

Ker so delni rezultati volitev precej drugačne od prvih projekcij, ki so kazali na zmago levice tako v senatu kot poslanski zbornici, si politiki danes po pisanju STA večinoma niso upali napovedovati, kaj takšni rezultati pomenijo za državo.

Na volitvah, ki so v nedeljo in danes potekale v Italiji, je po prvih rezultatih vzporednih volitev, ki jih je objavila državna televizija Rai, zmagala levosredinska koalicija Pier Luigija Bersanija. V poslanski zbornici je levosredinska koalicija po vzporednih volitvah prejela med 35 in 37 odstotkov glasov, desnosredinska koalicija Silvia Berlusconija med 29 in 31 odstotkov glasov, gibanje Pet zvezd Beppeja Grilla med 19 in 21 odstotkov glasov, sredinske stranke na čelu z Mariom Montijem pa med osem in deset odstotkov glasov.

Montijeva koalicija bi tako utegnila izpasti iz poslanske zbornice, saj je prag koalicije za vstop v poslansko zbornico postavljen pri deset odstotkih.

V senatu je razmerje sil negotovo. Čeprav je sprva kazalo, da bo levosredinska koalicija dobila večino tudi v senatu, rezultati vzporednih volitev italijanskih televizij Rai, La 7 in SkyTG2, kažejo, da v bitki za senat vodi Berlusconijeva koalicija. Ta je prejela 31,3 odstotka glasov, levosredinska pa 30,1 odstotka. Grillovo Gibanje Pet zvezd je s 24,6 odstotka glasov druga najmočnejša stranka v senatu, lista Maria Montija pa je prejela 9,4 odstotka glasov.

Nizka udeležba

V Italiji so se danes nadaljevale dvodnevne volitve parlamenta. Volišča so se po vsej državi odprla ob 7. uri, zaprla pa so se od 15. uri.

Na prvi dan volitev v nedeljo se je na volišča odpravilo dobrih 55 odstotkov od okoli 50 milijonov volivcev, kar je sedem odstotkov manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Do predčasnih volitev, čeprav le kakšen mesec pred rednim datumom, prihaja, potem ko je Berlusconi decembra lani nepričakovano odtegnil podporo vladi tehničnega premiera Maria Montija. Prav Berlusconija je Monti leta 2011 zamenjal na čelu italijanske vlade, saj je državi grozil bankrot.

Čeprav je Berlusconi zaradi slabih gospodarskih razmer v državi, grozečega bankrota države, nezaupanja evropskih politikov in številnih afer ter sodnih postopkov še pred kratkim veljal za politično mrtvega, je v zadnjem mesecu intenzivne predvolilne kampanje postal resen Bersanijev tekmec, še poroča STA.