WikiLeaks: IMF deloma kriv za vojno v nekdanji Jugoslaviji

Varčevanje, ki ga je Beogradu naložil IMF v predvojnem obdobju, je izzvalo socialne nemire, ki so deloma krivi za vojno.

Objavljeno
02. marec 2012 17.40
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Beograd - Mednarodni denarni sklad (IMF) je delno kriv za vojno v nekdanji Jugoslaviji, piše v zaupnem memorandumu zasebnega ameriškega varnostnega think tanka Stratfor iz leta 2009, ki ga je objavil WikiLeaks. Po navedbah memoranduma je varčevanje, ki ga je Beogradu naložil IMF v predvojnem obdobju, izzvalo socialne nemire, ki so deloma krivi za vojno, piše Slovenska tiskovna agencija.

V memorandumu ameriškega Stratforja so zapisana navodila analitikom, kako naj zbirajo in analizirajo podatke z območja nekdanje Jugoslavije. Analitiki naj bi bili pri tem posebej pozorni na socialna vprašanja v regiji, saj naj bi varčevanje, ki ga je takratni SFRJ naložil IMF pred izbruhom vojne leta 1991, povzročilo socialne nemire, ki so deloma krivi za vojno, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

»Zaradi globalne recesije so kakršnikoli ekonomski pokazatelji iz regije zelo pomembni. Pazite na kakršnekoli nerede zaradi krize, ki se jih udeležujejo delavci, sindikati. Ne pozabite, da so varčevalni ukrepi, ki jih je IMF namenil Jugoslaviji, delno krivi za začetek vojne. Zabeležiti moramo kakršnokoli gospodarsko motivirano socialno nezadovoljstvo,« piše v memorandumu.

Memorandum poleg tega poziva analitike, naj pazijo tudi na vse izjave iz Srbije, BiH in Hrvaške, ki bi bile povezane z gospodarstvom. »Pazite na vse težave v bančnem sektorju, če bi se omenjalo, da tuje banke v regiji počnejo kaj neobičajnega, kakor je zapiranje poslovanja ali preprečevanje investicij,« še piše v dokumentu.

Analitikom hkrati sporoča, da je BiH ključ regije, in jim daje navodila, naj bodo pozorni na odnose med narodnostmi v državi, na odnose v Federaciji BiH in na radikalizacijo Republike srbske. Pazili naj bi tudi na »kakršne koli pokazatelje, da si etnične skupine v BiH prizadevajo za večjo avtonomijo, in omenjanje nasilja«.

Prisotnost kriminala

Memorandum vsebuje tudi oceno Stratforja, da je organizirani kriminal zelo prisoten v vseh državah Zahodnega Balkana. »Posebno je treba biti pozoren na Hrvaško, kjer je organizirani kriminal zelo aktiven, na Makedonijo, Črno goro, kjer je cela država organizirani kriminal, na BiH, v kateri obstaja visoka stopnja organiziranega kriminala z ruskimi povezavami, ter tudi na Albanijo in Kosovo, na kateri moramo še posebej paziti,« piše v memorandumu.

Posebna pozornost je namenjena tudi Kosovu, kjer naj bi stavke albanskih rudarjev v 80. letih prejšnjega stoletja pripeljali do tamkajšnjega nasilja. Hkrati naj bi pozornost posvetili tudi Srbom na severu Kosova, ki »bi lahko sprožili nasilje v vsakem trenutku«. Nasilje bi lahko povzročili tudi Albanci v dolini Preševa in muslimani v Sandžaku, pisanje Stratforja še povzema STA.