Wikipedia protestno zatemnjena vso sredo

Ustanovitelji spletne enciklopedije Wikipedia nasprotujejo sprejetju ameriške protipiratske zakonodaje.

Objavljeno
17. januar 2012 15.25
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je včeraj na tviterju učence pozval, naj svojo domačo nalogo naredijo predčasno, Wikipedia bo namreč vso »sredo protestirala proti škodljivi zakonodaji«. Angleške strani spletne enciklopedije, ki jo vsak dan obišče 25 milijonov ljudi, bodo 24 ur zatemnjena. S tem bodo opozorili na škodljivost sporne ameriške zakonodaje o piratstvu na spletu Stop online piracy act (Sopa), katerega obravnava spodnji dom ameriškega kongresa, in Protect IP (Pipa), o katerem odloča senat.

Osnutek zakonodaje poleg drugih najglasneje zagovarjata filmsko združenje (MPAA) in ameriško združenje glasbene industrije(RIAA), v katerih trdno verjamejo, da jim piratstvo odžira velik del zaslužka. Trenuten osnutek zakonodaje bi avtorjem vsebin in ameriški vladi dopuščal, da bi od sodišča zahtevali ukinitev spletnih strani, na katerih se pojavlja piratsko gradivo.

»Zagovorniki Sope so tiste, ki tej zakonodaji nasprotujemo, označili kot ljudi, ki podpirajo krajo avtorskih pravic. A tu ne gre za to. Dejstvo je, da je zakonodaja napisana preširoko in tako slabo, da bo vplivala na cel kup drugih strani ... saj veste, stvari, ki nimajo ničesar opraviti s piratstvom,« je za britanski BBC povedal Wales.

Ustanovitelj Wikipedie je tako vse ameriške uporabnike pozvali, naj poskrbijo, da jih bodo v Washingtonu slišali. »Če živite v ZDA, se obrnite na svoje izvoljene predstavnike v Washingtonu. Povejte jim, da nasprotujete Sopi in Pipi ter hočete, da splet še naprej ostane odprt in svoboden,« so zapisali v izjavi za javnost.

Pretekli mesec so poleg lastnikov Wikipedie zaskrbljenost nad osnutki zakonodaje izrazili tudi Google, Twitter in Yahoo. V odprtem pismu so ameriško vlado posvarili, da bi nova zakonodaja lahko vodila v cenzuro podobno tisti na Kitajskem, v Maleziji in Iranu. »Kongres pozivamo, naj skrbno premisli o spremembi zakonodaje, na kateri temelji splet.«

Ključno zmago v boju z ameriškimi oblastimi so po poročanju tujih medijev dobili v soboto, ko se je Bela hiša v izjavi za javnost postavil na njihovo stran. Zapisali so, da trdno verjamejo v to, da je piratstvo na spletu pereč problem, ki potrebuje ustrezen odziv oblasti, a da ne bodo podprli zakonodaje, ki bi omejila svobodo govora in spodkopala dinamiko ter inovativnost svetovnega spleta.

Po poročanju Gurdiana, bodo zgledu Wikipedie sledile tudi druge manjše spletne strani, ne pa tudi »spletni velikani«. »To je nesmiselno. Prekiniti svetovni posel kot odgovor na vprašanje narodne politike je preprosto neumno,« je zapisal prvi mož Twitterja Dick Costolo.