WTC 1 postal najvišja stavba v New Yorku

WTC 1 se gradi na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Objavljeno
30. april 2012 21.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York - Gradbeni delavci so danes na vrh stolpnice WTC 1, nekoč znane, kot Stolp Svobode, dodali nekaj jeklenih stebrov. S tem je bila presežena višina 381 metrov, kolikor brez antene na vrhu meri trenutno najvišja zgradba v New Yorku, Empire State Building.

Prepiri o tem kaj je najvišje, bodo sicer po pisanju Slovenske tiskovne agencije še potekali, saj nekateri strokovnjaki želijo upoštevati le višino zgradbe brez pritiklin, kot so antene, drugi pa z njimi. V skladu z ameriško tradicijo, še bolj pa newyorško si bo torej lahko več zgradb lastilo nazive, kot so največji, najboljši in sicer naj-, vendar le v ZDA, saj jih na svetovni ravni že presegajo Arabci.

WTC 1 se gradi na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, ki so ju 11. septembra 2001 porušili teroristi mreže Al Kaida z ugrabljenima potniškima letaloma. Njegova višina bo skupaj z anteno na vrhu dosegla 541,3 metra oziroma 1776 čevljev, kar simbolizira obletnico razglasitve neodvisnosti ZDA. Stolpnico bodo sicer dokončali šele čez leto dni in s tem naj bi WTC 1 postala najvišja zgradba v ZDA in tretja najvišja zgradba na svetu.

Čast najvišje zgradbe v ZDA sedaj pripada stolpnici Willis (nekoč znani kot stolpnica Sears) V Chicagu, ki z vsemi pritiklinami na vrhu meri 527 metrov, brez antene na vrhu pa 442,3 metra. Empire State Building z anteno sega 443,2 metra v višino, v letih 1931 do 1972, ko so odprli dvojčka WTC, pa je bil najvišji na svetu. Danes ta čast pripada leta 2010 odprti stolpnici Burdž Kalifa v Dubaju (828,1 metra). Na ameriški celini je sicer najvišji objekt danes še vedno televizijski stolp oziroma antena v Severni Dakoti, ki meri 628,8 metra.