Z bitko za Damask izsiliti vojaško posredovanje?

Sirski predsednik Bašar al Asad se je medtem z družino menda umaknil iz Damaska.

čet, 19.07.2012, 08:40; spremenjen: 18:37
VII. poglavje Ustanovne listine Združenih narodov

41. člen: Varnostni svet sme odločiti, katere ukrepe, ki ne vključujejo uporabe oborožene sile, je treba izvajati, zato da bi se izvršile njegove odločbe, in sme pozvati člane Združenih narodov, naj izvedejo te ukrepe. Med te ukrepe lahko sodijo popolna ali delna prekinitev ekonomskih odnosov in železniških, pomorskih, zračnih, poštnih, telegrafskih, radijskih in drugih komunikacijskih sredstev ter pretrganje diplomatskih odnosov.

42. člen: Če bi Varnostni svet menil, da ukrepi, določeni v 41. členu, ne bi ustrezali, ali da so se pokazali neustrezni, sme z zračnimi, pomorskimi ali kopenskimi silami izvesti tako akcijo, kakršna bi se mu zdela potrebna za ohranitev ali vzpostavitev mednarodnega miru in varnosti. Taka akcija lahko vključuje demonstracije, blokado in druge operacije, ki se izvedejo z zračnimi, pomorskimi ali kopenskimi silami članov Združenih narodov.

Damask - Po še enem krvavem dnevu, ko so bili v samomorilskem napadu (po eni različici je šlo za podtaknjeno bombo, po drugi se je razstrelil eden od predsednikovih varnostnikov) na poslopje varnostne službe v Damasku ubiti štirje pomembni predstavniki režima Bašarja Al Asada, se spopadi v sirski prestolnici nadaljujejo.

Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) poroča, da je sirska vojska zahodni del Damaska napadla tudi s tanki. »Tanki so tokrat prvič zapeljali v Damask,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik organizacije Rami Abdel Rahman. Anonimni vir blizu sirske vlade je sicer za AFP danes dejal, da bi se »izredno siloviti spopadi lahko nadaljevali vsaj še naslednjih 48 ur. Vojska mora do začetka ramadana očistiti Damask teroristov«. Samo danes je v Siriji padlo vsaj 107 ljudi, več sto Damaščanov pa je moralo zapustiti svoje domove.

Tudi včeraj je bilo po državi (v Damasku, Homsu, Rif Dimašku, Dari) ubitih najmanj 200 ljudi, med njimi več kot 100 civilistov.

Z bitko za Damask izsiliti intervencijo?

Pierre Piccinin, belgijski učitelj zgodovine in političnih ved ter avtor več člankov na temo Bližnjega vzhoda, ki je bil v zadnjem letu dni trikrat v Siriji, je za Delo povedal: »Kot so mi sporočili viri iz Damaska, osvobodilna vojska nima možnosti za strmoglavljenje režima. Sirska vojska pa medtem ostaja povsem zvesta režimu. O hudih napadih poročajo le iz sunitskega predmestja Damaska, kar pa ni novost. Režim bi morda v takšnem stanju lahko počakal do začetka ramadana. Morda pa hoče Sirska osvobodilna vojska izsiliti tuje vojaško posredovanje z bitko za Damask, ki bi jo sicer brez pomoči izgubila?«

Asada ni več v Damasku

Saudski mediji medtem poročajo, da je sirski predsednik z ožjo družino s helikopterjem v torek zapustil Damask. Mediji ugibajo, da bi se lahko nahajali v pristaniškem mestu Tartus, kjer ima Rusija vojaško bazo. Sirska opozicija pa ugiba, da bi se Asad lahko nahajal v obmorski Latakiji.

Odgovornost za sredin napad prevzeli dve skupini

Odgovornost za sredin napad na poslopje varnostne službe v Damasku sta prevzeli kar dve skupini. Sirska osvobodilna vojska, ki je v torek naznanila začetek bitke za Damask, je sporočila, da so bombo v stavbi podtaknili njeni možje, islamistična uporniška skupina Islamska brigada pa trdi, da se je razstrelil njen privrženec.

Rusija in Iran sta ostro obsodila včerajšnji napad, medtem ko je iz Bele hiše prišlo sporočilo, da je napad znak, da se predsedniku Asadu majejo tla pod nogami. »Bašar al Asad izgublja nadzor. Naši mednarodni partnerji se morajo zdaj zediniti in podpreti tranzicijo.«

Rusija in Kitajska sta sicer danes znova preprečili sprejem resolucije ZN o Siriji, ki je za kršitev mirovnega načrta Kofija Anana predvidevala tudi sankcije v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine ZN, ki dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja.

Iz vrhovnega poveljstva sirskih oboroženih sil so po pisanju tiskovne agencije Sana sporočili, da so po včerajšnjem napadu »Sirija, ljudje, vojska in vodstvo še bolj odločeni nadaljevati boj proti terorizmu«. »To strahopetno dejanje bo le povečalo odločenost vojakov, da domovino očistijo teroristov in ohranijo sirsko dostojanstvo in suverenost.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
Bob Rock

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042542529

19. julij 2012, ob 12:03:16
jup

Ameriški plačanec ali doači bedak dela reklamo za anglosaksonski neokolonializem .

19. julij 2012, ob 11:14:50
akocjan

Nezaslisana hipokrizija avtorjev zlocinske zarote proti suvereni drzavi Siriji. In cinizem.
Al Kajda v Siriji pac deluje po navodilih svojega stvarnika CIA.
In svet se naprej verjame v amerisko-sionisticno pravljico o terorizmu?
Pomislimo le kaksna bi bila reakcija, ce bi se islamisti razstrelili v vladnih poslopjih v Londonu, Parizu New Yorku ali bognedaj v Tel Avivu, kjer bi takoj poslali bombnike nad Gazo in pobili kak ducat Palestincev.
Se vedno pa niti besede o krimninalni zaroti, njenih organizatorjih, specialanih enotah Nata, ki sedijo v oporiscih v Turciji in urijo, oborozujejo in usmerjajo odrede smrti FSA.

Videmsek pa zdaj pocasi obraca plosco, potem ko je mesece vneto navijal za vojasko intervencijo Zahoda in prepisoval propagando Al Jazeere, ki je v lasti katarskega tirana in dnevno falsificira novice iz Sirije.
Eden izmed najprogresivnejsih Delovih novinarjev, pa tako izgubljen, popolnoma brez kompasa.
Sele zdaj mu je pocasi kapnilo, da s svojim navijastvom in slepem sovrastvu do Asadovega rezima sluzi savdskemu in katarskemu tiranu, ki v resnici delata v koncertu s hardcore sionisti v ZDA in Izraelu, ki bi Bliznji Vzhod in predvsem Iran, cemur je namenjena kriminalna zarota v Siriji, radi uredili po svoje, na silo, s prelivanjem krvi milijonov. Tako kot v Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Somaliji, Jemnu, Libiji...

19. julij 2012, ob 10:38:59
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej