Z golim oprsjem nad islamizem

Z mednarodno akcijo so se pripadnice feminističnega gibanja Femen postavile v bran 19-letni tunizijski feministki Amini Tyler.

Objavljeno
04. april 2013 22.13
FRANCE-TUNISIA-POLITICS-FEMEN-DEMO
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Pripadnice ukrajinskega feminističnega gibanja Femen so danes organizirale mednarodno akcijo z naslovom Z golim oprsjem nad islamizem. Z njo so se postavile v bran 19-letni članici iz Tunizije Amini Tyler, za katero se je po objavi fotografij njenega napol golega telesa izgubila vsaka sled.

S svojo fotografijo, na kateri kadi cigareto, čez njeno golo oprsje pa se bohoti napis v arabščini »Moje telo pripada samo meni in ni vir nikogaršnje časti«, je dodobra razburkala arabski svet. »Naj se jebe vaša morala!« jim je privlačna temnolaska na drugi fotografiji pokazala sredinec.

Radikalni tunizijski salafijski imam Almi Adel je zanjo razglasil fatvo in pozval, da jo je treba kamenjati do smrti, sicer »utegne njeno vedenje navdihniti druge ženske«. Imel je prav in ob mednarodnem dnevu podpore Amini, ki so ga pri Femnu poimenovali »mednarodni toples džihad«, so se na spletno stran skupine Femen zgrinjale fotografije golih protestnic iz Tunizije, Maroka, Alžirije, Bahreina in seveda Evrope. Njihovo sporočilo je, da lahko vsi postanemo Amina.

»Amina predstavlja nas vse. Z golimi fotografijami na družbenih socialnih omrežjih izpostavite svojo borbo, podpišite peticijo v njeno podporo, tvitajte #Amina, pišite ji pisma podpore. Četrtega aprila bomo islamiste in ves svet spomnili, da je dejanska svetovna epidemija mizoginija – islamska in tudi siceršnja,« so pozvali v peticiji, pod katero se je podpisal tudi sloviti Richard Dawkins.

O Amini zdaj krožijo nasprotujoče si informacije. Tunizijska odvetnica, ki se ukvarja z ženskimi pravicami, Bochra Bel Haj Hmida, vztraja, da je doma in da je z njo vse v najlepšem redu, Femen pa, da je v psihiatrični bolnišnici. Tja so jo menda prisilno strpali njeni starši, ki jo tako poskušajo zaščititi pred kamenjanjem, umorom zaradi časti ali zaporno kaznijo.

»Postala sem tarča umazane medijske kampanje. O meni so pisali različne stvari: da delam za izraelsko tajno službo mosad, da sem kurba. Grozili so mi s smrtjo, a tudi hvalili moj pogum, kar mi je dalo moč, da nadaljujem,« je Amina povedala italijanski novinarki Cristini Mastrandrea v intervjuju, ki je bil menda tudi njen zadnji.

V njem je napovedala, do bo skupina Femen v Tuniziji že v kratkem organizirala ulično protestno akcijo. »Tunizijska policija ne deluje tako kot evropska. Če me bodo ujeli, me lahko pretepejo ali posilijo,« je razkrivala tunizijsko resničnost. »Ni me strah. Nič ne more biti hujšega kot vsakodnevno življenje žensk pri nas. Že od mladih nog nam govorijo, da moramo biti mirne, kako se moramo oblačiti, samo da najdemo moža. Če se želimo poročiti, moramo tudi študirati, saj mladi fantje dandanes hočejo ženo, ki dela.«