Za afriške slone letošnje leto »grozljivo«

Letos so zasegli največjo količino slonovine po letu 1989, ko so prepovedali pobijanje afriških slonov.

Objavljeno
29. december 2011 17.05
Posodobljeno
29. december 2011 17.00
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Mednarodna organizacija za zaščito divjih živali Traffic je v letnem poročilu zapisala, da je za afriškimi sloni »grozljivo leto«. Od januarja so namreč zasegli 23 ton slonovine, za katero je moralo umreti 2500 živali. Kot so povedali, gre za največjo količino zasežene slonovine v zadnjih 23 letih, lani so jo prestregli manj kot deset ton.

Strokovnjak za velike kopenske živali pri organizaciji Traffic Tom Milliken je za BBC povedal, da je večina pošiljk slonovine namenjena na Tajsko in Kitajsko, kjer se povpraševanje iz leta v leto veča. V Aziji namreč številni še vedno verjamejo, da imajo slonovi okli zdravilno moč, čeprav so številne znanstvene raziskave to ovrgle. »Visoko število prestrežene slonovine kaže na vse večje povpraševanje v Aziji in vse večjo pretkanost kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem,« so zapisali v poročilu.

Kot so pojasnili, tihotapci vse manj uporabljajo zračni transport in vse bolj vodnega. »Edina skupna točka tihotapljenja je, da slonovino izvozijo iz Afrike in uvozijo v Azijo. Pot se ves čas spreminja, tihotapci vedno znova iščejo poti, kjer je nadzor najmanjši,« so zapisali v poročilu.

Eno zadnjih večjih pošiljk so zasegle malezijske oblasti, ki so v ladijskem kontejnerju odkrile več sto oklov vrednih približno 1,3 milijona dolarjev.

»Bojim se, da kriminalci zmagujejo,« je še povedal Miliken. Kot je dejal, večina ljudi v tihotapski verigi namreč ostane nekaznovana.