Za enega večjih požarov v Avstraliji poskrbela vojska

Požari v Avstraliji so terjali še eno življenje. Med gašenjem je strmoglavilo letalo, truplo pilota zaradi ognja še niso našli.

Objavljeno
24. oktober 2013 12.56
TOPSHOTS-AUSTRALIA-WEATHER-FIRE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Canberra – Čeprav se je Avstralija danes zbudila v nekoliko hladnejše jutro, po jugovzhodu države še vedno divja več kot 60 požarov. Z njimi se bori več tisoč gasilcev, ki pa danes žalujejo za drugo žrtvijo ognjenega pekla.

Med gašenjem požara blizu mesta Ulladulla je danes zjutraj strmoglavilo letalo, ki ga je pilotiral 43-letni David Black. »To je tragedija za vse gasilce, predvsem in najprej pa za njegovo družino,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik gasilcev zvezne države Novi Južni Wales Shane Fitzsimmons.

Razmere so še vedno najhujše na območju priljubljene turistične destinacije Blue Mountains, ki leži zahodno od Sydneyja. Več kot 200 domov se je spremenilo v pepel, številni prebivalci tamkajšnjih krajev so noč preživeli v evakuacijskih centrih.

Medtem ko gasilci rešujejo življenja in premoženje, pa posebna skupina strokovnjakov ugotavlja vzroke za nastanek požarov. Sled jih je pri enem najbolj silovitih in največjih požarov, ki se je nevarno približal mestu Lithgow, pripeljala do vadišča avstralske vojske. »Ni šlo za načrtovanje dejanje, bil je stranski učinek rutinske vaje,« je povedal Fitzsimmons. Ogenj je namreč zanetilo eksplozivno telo, ki so ga uporabili med vojaško vajo.

Medtem ko avstralski obrambni minister George Berandis obljublja, da lahko gasilci računajo na pomoč vojske, župan območje Blue Mountain Mark Greenhill terja odgovore. »Od avstralske vojske bi pričakoval, da bi imela več soli v glavi in vedela, da sušen in vroč dan, ko piha veter, ni najboljši čas za zažiganje,« je povedal župan.

Ogenj je v Novem Južnem Walesu doslej požgal 124.000 hektarjev površin in velja za najhujše požare v divjini v zadnjih 50 letih.