Za novo egiptovsko ustavo 98 odstotkov udeležencev referenduma

Tudi uradne številke so potrdile visoko podporo novi egiptovski ustavi.

Objavljeno
18. januar 2014 20.29
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Kairo - Novo egiptovsko ustavo je na nedavnem referendumu podprlo 98,1 odstotka udeležencev, je danes uradno sporočila egiptovska volilna komisija. Volilna udeležba je bila nizka, in sicer 38,6-odstotna, povzema STA poročanje tiskovne agencije dpa.

Muslimanska bratovščina lani odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki so jo oblasti decembra razglasile za teroristično organizacijo, je pozvala k bojkotu volitev.

Pričakovanje razglasitve uradnih izidov referenduma je zaznamovalo novo nasilje. V petek so bili tako v spopadih med privrženci Mursija in policijo ubiti najmanj trije ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Egipčani so se od strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011 tokrat že tretjič izrekali o novi ustavi. Tokrat izglasovani osnutek odpravlja večino islamistično naravnanih določil v ustavi, ki je bila sprejeta pod Mursijem.

Referendumu bodo v skladu z načrti še letos sledile predsedniške in parlamentarne volitve, na katerih naj bi se na predsedniško mesto skušal zavihteti tudi poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi. Točnega datuma za volitve še ni.