»Za zdaj velja, da bodo ZDA trajno vojaško prisotne v Afganistanu«

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je nenapovedano obiskal Afganistan.

Objavljeno
12. december 2012 19.45
Posodobljeno
12. december 2012 20.30
AFGHANISTAN-USA/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kabul - Ameriški obrambni minister Leon Panetta se je danes na nenapovedanem obisku v Afganistanu sestal s poveljniki vojaških sil in se z njimi posvetoval o tem, koliko ameriških vojakov naj ostane v Afganistanu, potem ko se bo leta 2014 večina tujih vojaških sil umaknila iz države.

Do nenapovedanega obiska Panette je po pisanju Slovenske tiskovne agencije prišlo v času, ko ameriški predsednik Barack Obama premišljuje o hitrosti umika ameriških vojakov iz Afganistana in številu enot, ki bi ostale v državi po tem, ko se konča misija zveze Nato. Medtem ko je Obama pred ključnimi odločitvami, je Panetta dejal, da se je hotel o številu ameriških vojakov po koncu misije posvetovati s poveljnikom ameriških in Natovih sil v Afganistanu, generalom Johnom Allenom.

»Za zdaj velja, da bodo ZDA trajno vojaško prisotne v Afganistanu. O velikosti te vojaške prisotnosti bo odločil predsednik v prihodnjih nekaj tednih,« je danes povedal Panetta.

Ameriška vlada premleva več možnih scenarijev za obdobje po letu 2014. Nekateri svetovalci Bele hiše menijo, da bi bilo dovolj manj kot 10.000 pripadnikov vojaških sil. Medtem si visoki vojaški častniki želijo večjo vojaško prisotnost z več kot 15.000 vojaki, še piše STA.

Trenutno je v Afganistanu približno 66.000 vojakov, kar je veliko manj kot leta 2011, ko jih je bilo še okoli 100.000. Kakršnakoli ameriško vojaško prisotnost bo morala odobriti afganistanska vlada. ZDA želijo pravno zaščito za ameriške in druge tuje vojake. Takšne dogovore imajo ZDA z drugimi državami, ki gostijo ameriške vojake. ZDA pa so vse svoje vojake iz Iraka odpoklicale ravno zato, ker iraška vlada vojakom ni želela dodeliti imunitete pred pravnim pregonom.

Panetta se bo v četrtek sestal še z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, s katerim bo se prav tako pogovarjal o številu ameriških vojakov v državi po 2014.