Začeli s pripravami na izkop Arafatovih posmrtnih ostankov

Francoski in švicarski strokovnjaki bodo potrebne vzorce predvidoma vzeli konec novembra.

Objavljeno
13. november 2012 12.02
PALESTINIAN-ARAFAT-DEATH-ANNIVERSARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala - Anonimni vir blizu palestinskih oblasti je potrdil, da so danes v predsedniški rezidenci Mukata, kjer je mavzolej Jaserja Arafata, začeli s pripravami na izkop njegovih posmrtnih ostankov. »Danes so začeli odstranjevati beton in kamenje iz mavzoleja, kar naj bi trajalo skoraj 15 dni,« je povedal vir.

Posmrtne ostanke palestinskega voditelja bodo izkopali zaradi suma, da je bil Arafat zastrupljen z radioaktivnim izotopom polonija. To je pred meseci ugotovila skupina švicarskih strokovnjakov, ki jih je na pobudo Arafatove vdove Suhe najela katarska televizija Al Džazira. Na oblačilih, ki jih je zadnje dni svojega življenja nosil legendarni voditelj palestinskega osvobodilnega gibanja, so namreč odkrili sledi smrtonosnega polonija 210, kar je znova zbudilo sum o nenadni Arafatovi smrti.

Švicarski strokovnjaki so povedali, da lahko zastrupitev z radioaktivno snovjo potrdijo le z obdukcijo, a so opozorili, da je polonij izredno hitro razgradljiv, zato bi morali obdukcijo opraviti v nekaj mesecih.

»[Izkopavanje] bo potekalo v različnih fazah,« je pojasnil anonimni vir. »Najprej bomo odstranili beton in kamenje. Ko bomo razrezali železno ogrodje, bomo prišli do prsti. Zemlje ne bomo odstranili vse do prihoda francoskega tožilca, švicarskega strokovnjaka in ruskega preiskovalca,« je še povedal vir. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo tuja delegacija v Ramalo prispela 26. novembra. »Zaradi Arafatovega statusa in položaja, nihče, pod nobenim pogojem, ne bo smel fotografirati trupla med jemanjem vzorcev,« je še povedal.

Kot smo v Delu že poročali, je Arafatova vdova po objavi izsledkov preiskave zahtevala, da posmrtne ostanke njenega soproga izkopljejo, vodja njenih pravnih zastopnikov Saad Džebar pa je napovedal, da bodo zavrnili vsakršno vmešavanje palestinskih oblasti v preiskavo. »Gospa Arafat je zahtevek vložila na pristojne oblasti v Franciji. Tu gre za umor prve stopnje, ki se je začel v Palestini, zaključil pa v Franciji, zato je v pristojnosti Francije. Gospa Arafat noče, da palestinske oblasti ovirajo preiskavo,« je dejal.

Arafat je 11. novembra 2004 umrl u francoski vojaški bolnišnici, mesec dni potem, ko je nenadoma zbolel v predsedniškem kompleksu v Ramali, kjer ga je izraelska vojska oblegala več kot dve leti. Zaradi hitrega poteka »bolezni« so mnogi Palestinci že tedaj sumili, da so njihovega voditelja zastrupili.