Srbija nadaljuje s pripravami na Južni tok

O zaustavitvi projekta v Bolgariji bodo danes morda govorili tudi na ukrajinsko-ruskem srečanju v Bruslju.

Objavljeno
09. junij 2014 14.52
Posodobljeno
09. junij 2014 14.58
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Beograd, Sofija, Kijev − Dan po tem, ko je Bolgarija zaradi opozorila Bruslja, da projekt ruskega energetskega velikana Gazprom ni skladen s predpisi EU, zaustavila vsa dela v zvezi s plinovodom Južni tok, je podpredsednica srbske vlade za Blic dejala, da je tudi v Srbiji začetek gradnje plinovoda do nadaljnjega preložen, a je srbski premier informacijo pozneje zanikal.

»Bolgarija je vozlišče, dokler se ne zaključijo pogovori Bolgarije z Brusljem in Evropske unije z Rusijo, vse stoji. Ali dokler Rusija ne spremeni poteka plinovoda. V vsakem primeru to pomeni odložitev začetka del pri nas,« je za Blic povedala namestnica premiera Zorana Mihajlović.

Srbski premier Aleksandar Vučić je pozneje sicer zatrdil, da se dela na srbskem odseku Južnega toka nadaljujejo v skladu z načrti. Kot je pojasnil po pisanju Tanjuga, odločitev o morebitni ustavitvi del sprejme vlada, ki pa za zdaj še ni zasedala. Informacijo je potrdil tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je še dodal, da bodo pozorno spremljali, kako se bodo zadeve v zvezi z Južnim tokom reševale v članicah EU.

»Južni tok je za nas pomemben razvojni in energetski projekt, a je Srbija le ena od držav, skozi katere bo potekal plinovod, in hkrati edina, razen Rusije, ki ni članica EU,« pa je po poročanju Tanjuga pojasnil srbski minister za rudarstvo in energetiko Aleksandar Antić.

O Južnem toku tudi na ukrajinsko-ruskem srečanju

Iz ruskega ministrstva za energijo so včeraj sporočili, da bodo vprašanje zaustavitve gradnje plinovoda v Bolgariji morda načeli tudi na današnjem novem krogu rusko-ukrajinskih pogovorov o plinu, ki poteka pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov je pozneje dejal, da je odločitev Bolgarije o ustavitvi vseh del v zvezi s plinovodom Južni tok zaradi pritiskov Bruslja, znak »potuhnjenega premika k gospodarskim sankcijam proti Rusiji«. »Težko se je znebiti občutka, da je Evropska komisija začetek gradnje bolgarskega odseka Južnega toka blokirala izključno iz političnih razlogov,« je dodal po pisanju STA.

Današnjih rusko-ukrajinskih pogovorov o plinu se bodo udeležili ruski minister za energijo Aleksander Novak, njegov ukrajinski kolega Jurij Prodan in evropski komisar za energetiko Günther Oettinger. Na srečanju pa bodo navzoči tudi predstavniki ruskega energetskega giganta Gazprom in ukrajinske družbe Naftogaz.

Predstavniki obeh družb so se že prejšnji teden sestali v Berlinu, da bi rešili spor, ki bi lahko ogrozil dobavo plina Evropi. Ukrajina in Rusija imata nasprotni mnenji o ceni, ki bi jo Naftogaz moral plačati za plin, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gazprom je 1. aprila skoraj podvojil ceno plina za Ukrajino na 485 dolarjev na tisoč kubičnih metrov. Ukrajina, ki si je doslej nabrala kar precej dolgov od neplačane pretekle dobave, pa zahteva, naj se dobava iz leta 2013, katere dela še ni plačala, obračuna po nižji ceni 268 dolarjev na tisoč kubičnih metrov. Strani pa še morata skleniti dogovor o ceni plina za Ukrajino od junija dalje.

Ukrajina bi morala svoje dolgove do Gazproma poplačati do 10. junija, sicer Rusija grozi s prekinitvijo dobave plina svoji sosedi, čez katero pa do EU potuje ogromno plina. Naftogaz je konec maja Gazpromu nakazal 786 milijonov dolarjev dolga za plin, dobavljen marca in aprila, a ukrajinski dolg naj bi se še vedno gibal v milijardah, še navaja STA.