Začetek sojenja proti BP zaradi okoljske škode ob izlitju nafte

Naftna družba BP še kar zanika malomarnost.

Objavljeno
25. februar 2013 18.17
Posodobljeno
25. februar 2013 18.25
BP-SPILL/
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika
New Orleans - Po skoraj treh letih priprav se je na sodišču v Louisiani začelo sojenje naftni družbi BP zaradi njene vloge in odgovornosti v eni največjih ekoloških katastrof v zgodovini ZDA.

V enem najkompleksnejših procesov v zadnjih desetletjih bodo odvetniki ameriškega pravosodnega ministrstva poskušali dokazati, da sta bili smrt enajstih ljudi in več milijonov sodov razlite nafte posledici velike malomarnosti upraviteljev ploščadi Deepwater Horizon, ki je 22. aprila 2010, po več eksplozijah in požaru, ki je trajal dva dni, potonila na dno Mehiškega zaliva.

Pred začetkom sojenja so med tožniki in toženo stranjo potekala še zadnja pogajanja o zunajsodni poravnavi škode, nastale po enem največjih naftnih razlitij v zgodovini ZDA.

Zadnji predlog poravnave v višini 16 milijard dolarjev za BP ni bil sprejemljiv. Po poročanju ameriških medijev so na neuspeh pogovorov med zastopniki družbe in pravosodnega ministrstva vplivale tudi različne prednostne naloge vpletenih zveznih držav, ki se jim med pogajanji ni uspelo uskladiti o višini in strukturi predlagane poravnave.

Ministrstvo za pravosodje bo na sodišču zagovarjalo stališče, da je družba pri upravljanju ploščadi namenoma zanemarila varnostne protokole in s tem odločilno prispevala k razsežnostim razlitja. Predstavniki naftne družbe so zadnje dni vztrajali, da je bila tragična nesreča v Mehiškem zalivu posledica različnih dejavnikov in okoliščin, kjer BP ni igral edine vloge, in napovedovali, da bo sodišče to brez težav prepoznalo. V nasprotnem primeru jim po nekaterih ocenah grozi plačilo več kot 17 milijard dolarjev odškodnine.

Kazen, ki jo sodišče sme izreči v civilni tožbi v primeru dokazane velike malomarnosti, znaša 4300 dolarjev za vsak izgubljeni sod nafte. V prvi fazi sojenja bo sodišče iskalo vzrok in glavnega krivca za nesrečo. Višino odškodnine bo izračunalo šele v drugi fazi, potem ko bo ugotovilo točno količino razlite nafte.

BP vztraja, da je ameriška vlada količino razlite nafte precenila za najmanj 20 odstotkov. Tretja, zadnja faza sojenja, na katerem bo zaslišanih več kot osemdeset različnih prič, bo namenjena ugotavljanju okoljske in ekonomske škode. Po prepričanju pravnih strokovnjakov proces zaradi precejšnje politične teže v nobenem primeru ne bo predstavljal prijetne izkušnje za BP.