Zadar udaril tropski naliv

Gasilci v mestu so prejeli več kot 500 klicev na pomoč.

Objavljeno
01. september 2012 18.09
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Zagreb - Močno neurje z dežjem, in tudi s točo, je danes povzročilo poplave v Zadaru. Hrvaški mediji poročajo, da so gasilci prejeli več kot 500 klicev na pomoč. Med drugim so reševali voznika iz avtomobila in starejšo žensko iz poplavljene kleti.

Kot je za hrvaški radio povedal gasilski poveljnik Željko Šoša, so morali določiti prednostne primere reševanja, ker so poleg mestnih ulic poplavljeni tudi številni stanovanjski objekti kot tudi javna poslopja.

Voda je vdrla tudi v zadrsko bolnišnico. Zaradi poplavljenih ulic pa je mestni promet povsem obstal. Voda je med drugim odnesla tudi kanalizacijske pokrove s cest. Mestne oblasti so vpoklicale v službo vse zaposlene v komunalnih službah, da bi čim prej odpravili posledice neurja.

Rahlo deževati je začelo zgodaj zjutraj, čez nekaj ur pa se je začel "tropski naliv", kot so ga poimenovali mediji. V petih urah je padlo približno 90 litrov dežja na kvadratni meter, pišejo hrvaški mediji, ki se spominjajo, da resnejšega dežja v Zadru ni bilo od maja.

Sicer pa je današnje neurje zajelo zgolj območje mesta, medtem ko so znana kmetijska območja Ravni kotari v zadrskem zaledju tudi danes ostala žejna dežja. Na otokih pred Zadrom, kot je Ist, pa je bilo sončno vreme.