Zadnje slovo od Vaclava Havla

Predsedniku, pisatelju in oporečniku se je 
poklonila tudi dolga vrsta svetovnih voditeljev.

Objavljeno
23. december 2011 07.19
Posodobljeno
23. december 2011 07.19
Barbara Kramžar, gospodarstvo
Barbara Kramžar, gospodarstvo
Praga − Češka in ves svet sta se danes poslovila od pisatelja, filozofa, humanista in nekdanjega predsednika Vaclava Havla, ki je v nedeljo umrl po dolgi bolezni.

Borca proti komunistični diktaturi, ki se je iz zapora skoraj dobesedno povzpel v predsedniško palačo, je na zadnjo pot pospremila tudi dolga vrsta svetovnih državnikov.

Med njimi sta bila dva slovenska predsednika, sedanji Danilo Türk in prvi Milan Kučan, skupaj s drugo soprogo Dagmar in češkim predsednikom Vaclavom Klausom pa so v stolnico svetega Vida prišli tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, nemški Christian Wulff, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in zunanja ministrica Hillary, predsednik evropske komisije José Manuel Barroso, predsednik evropskega parlamenta Jerzy Buzek ter poljski oporečnik in nekdanji predsednik Lech Walesa. V nasprotju z njim Vaclav Havel ni nikoli dobil Nobelove nagrade, zato pa je prejel nemško priznanje kvadriga in ga, kot smo pred kratkim napačno napisali, ni vrnil v protest proti odlikovanju Vladimirja Putina: že Havlova grožnja z vrnitvijo je zadostovala, da spornemu ruskemu voditelju nagrade sploh niso podelili.

»Ko pomislim na tvoje besede, da bosta resnica in ljubezen zmagala nad lažjo in sovraštvom, mi je jasno, da nisi bil agnostik, kot se je zdelo nekaterim: verjel si v te besede in s tem vlival pogum in upanje!« je po tem, ko je nekdanji apostolski nuncij v Pragi Giovanni Coppa prebral pismo papeža Benedikta XVI., pokojnika nagovoril praški nadškof Dominik Dima, prav tako s solzami v očeh pa je spregovoril njegov nekdanji tesni sodelavec in sedanji češki zunanji minister Karel Schwarzenberg. Pogrebne slovesnosti, ki so jih tisoči žalujočih državljanov spremljali na velikih zaslonih, so sklenili z državno himno in vojaškimi salvami. Dan žalovanja so razglasili tudi v sosednji Slovaški, saj je bil Havel do razdelitve Češkoslovaške tudi njihov predsednik.

Popoldne pa so Čehi zaznamovali tudi drugo naravo svojega nekdanjega predsednika, tisto, ki je občudovala rockovsko glasbo. Vstopnice za koncert v palači Lucerna so razprodali v dveh urah, skupaj z drugimi pa je pisatelju, oporečniku in predsedniku v čast igrala tudi rock skupina The Plastic People of the Universe, zaradi katere so Havel in drugi podpisali Listino 77 in tako postavili temelje žametne revolucije.