Zagrebčanka po pomoti začasno postala milijonarka

Bančni uslužbenec je na njen račun namesto 50 kun nakazal kar 3,2 milijarde kun oziroma 424 milijonov evrov.

Objavljeno
01. junij 2012 19.44
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Hrvaška poštna banka (HPB) je neki Zagrebčanki nakazala 3,2 milijarde kun (426 milijonov evrov) namesto 50 kun (6,70 evra), kolikor jih je skromna brezposelna mati štirih otrok nameravala nakazati na svoj račun. Po razkritju napake je prišlo do pravcate panike v HPB, ženska pa se niti ni zavedala, da je bila milijarderka.

Napako je prejšnji petek zagrešil bančni uslužbenec, ki je v okence za znesek pomotoma napisal številko računa. Ko so potem po koncu delovnika ugotovili, da je prišlo do napake, so svojo klientko nemudoma poklicali in pojasnili, zakaj gre.

Ženska medtem ni preverjala stanja na svojemu računu, tako da ni niti ugotovila, da je bila nekaj ur finančno preskrbljena. Z omenjenim zneskom bi se gotovo uvrstila med najbogatejše Hrvatice.

Po prihodu uradnikov banke na njen dom je sicer podpisala soglasje, da banka lahko razpolaga z denarjem na njenem računu, so poročali hrvaški mediji.

Ženska bi sicer lahko zavrnila podpis soglasja, da bi banka vrnila sporni denar v svojo blagajno, vendar bi finančna ustanova lahko sprožila postopek na sodišču in zahtevala prisilno vračilo denarja. Sodišče pa običajno blokira znesek do razsodbe, so po poročanju STA pojasnili bankirji.

Kot so dodali, so se podobne napake že dogajale in se bodo tudi v prihodnje, saj njihovi delavci niso stroji.

HPB je edina večja banka na Hrvaškem, ki je v lasti hrvaške države.