Zagrebška SDP išče »stečajnega upravitelja«

Dosedanji prvi mož vladajoče stranke v hrvaški prestolnici se bo za nov mandat spopadel z ministroma za delo in zdravje.

Objavljeno
02. avgust 2013 17.55
jsu*ZAGREB
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Med politične dogodke, ki bodo jeseni v glavnem mestu najmlajše članice EU zagotovo najbolj odmevali, bo izbor prvega moža zagrebške SDP, najmočnejše in najštevilčnejša lokalne organizacije vladajoče stranke v državi. Kandidati, dva ministra in zdajšnji prvi mož zagrebškega SDP, so znani, vsi pa tudi že odločno iščejo prostor za predstavljanje svojih načrtov.

Tako je minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić že napovedal, da se bo za položaj potegoval, ker »mora organizacija spet pridobiti zmagovalni duh«, zaradi podobnega razloga se bo bitke udeležil tudi minister za podjetništvo in obrt Gordan Maras, ki si še želi »močnejši, boljši in odgovornejši SDP v Zagrebu«, kandidaturo pa je potrdil tudi sedanji vodja zagrebškega odbora stranke Davor Bernardić. Okoli imena slednjega se je v zadnjem času »zavrtelo« največ nasprotnih si mnenj.

Za hip pa se je treba vrniti v čas pred majskimi lokalnimi volitvami, na katerih je SDP v Zagrebu dodobra pogorel, saj je v borbi za položaj prvega moža mesta Milan Bandić krepko premagal socialdemokratskega kandidata, zdravstvenega ministra Rajka Ostojića, pred drugim krogom volitev je stotnija članov neke lokalne organizacije SDP izstopila in podprla Bandića, SDP pa je izgubil tudi večino v mestni skupščini.

Kar nekaj časa pred volitvami je za socialdemokratskega kandidata za župana prestolnice veljal ambiciozni Bernardić, čigar politični talent je prepoznal že pokojni Ivica Račan. Zaupanje mu je vseskozi izkazoval tudi šef stranke, premier Zoran Milanović, mladi Bernardić pa je pozneje prevzel vodenje mestne skupščine. Iskric med njim in Bandićem nikoli ni zmanjkalo, seje mestne skupščine pa so bile zaradi njunih duelov venomer zanimive. Potem pa je, le nekaj tednov pred prvim krogom volitev, v javnost pricurljalo, da naj bi prav Milanović zahteval, da Bernardić odstopi od kandidature, ki mu jo je »podelil« mestni odbor SDP, namesto njega pa je predlagal (nekateri pravijo, da kar zahteval) drugega človeka stranke Ostojića. Presenečenje je bilo popolno, razočaranje na obrazu Davorja Bernardića še večje.

Razlag, zakaj se je premier odločil za Ostojića, je precej. Nekateri so prepričani, da se Bernardić ni hotel ukloniti zahtevi vodstva, da bi na lokalne volitve šel v paktu s stranko HNS, ki je del vladajoče Kukuriku koalicije, drugi menijo, da je bil ocenjen za neizkušenega in premalo prepoznavnega; navsezadnje ga je celo sam Milanović označil za avtsajderja.

Povolilno čiščenje

Porazno slab rezultat SDP na lokalnih volitvah v Zagrebu je bil nato začetek plaza obtožb na račun zagrebške organizacije, ki je izgubila samozavest in, kar je še huje, nadzor nad političnim dogajanjem v milijonskem mestu in nad mestnim holdingom, osrednjim vzvodom finančne in kadrovske moči zagrebškega župana. »Nujno potrebujemo stečajnega upravitelja,« je takrat dejal eden od članov zagrebške organizacije stranke, ki ima nekaj manj kot šest tisoč članov.

V igri za omenjenega »stečajnega upravitelja« so trije tovariši, ki si želijo sesti na položaj prvega moža v prostorih na Praški ulici. Nekatere ankete dajejo rahlo prednost Bernardiću, kar pa je bržkone le »spin« pred jesenjo, ko bo znana odločitev. Dotlej pa bo veljalo, kar potrjujejo tudi poznavalci dogajanja v SDP, da ima ambiciozni minister Mrsić domnevno podporo strankine elite, da ministra Marasa podpira premier in šef stranke Zoran Milanović, razočaranemu Bernardiću pa naj bi na pomoč priskočil celo njegov nekdanji strankarski mentor, ki so ga po objavi kandidature za predsednika države pred štirimi leti vrgli iz stranke – Milan Bandić.