Zagrebški turizem za zrelejše: prepovedano mlajšim od 16 let

Turistična pot po delu Zagreba, ki je bil nekoč znan po bordelih, zdaj pa v njem cveti »podzemna« prostitucija.

pon, 17.09.2012, 15:00

Zagreb – Prestolnica južne sosede ima bogato ponudbo na različnih področjih. Turistični delavci so letos že našteli skoraj deset odstotkov več obiskovalcev kot lani. Lokalov je čedalje več, ponudbe posameznikov in agencij pa vedno nove. Ena od njih je tudi turistična pot Po stezah čutnega Zagreba.

Pomislekov ne manjka, veliko več pa je tistih, ki menijo, da je spomin »tudi na ta del Zagreba, na drugačen Zagreb« nekaj povsem normalnega in nič slabega. O »tem in takem« Zagrebu se je šepetalo venomer, pred davnimi leti veliko več; podnevi so gospodje komentirali, kako je bilo zvečer.

Zamisel, da bi zainteresiranim ponudili ogled in spomin na »drugačen Zagreb«, se je porodila eni od agencij. Povezali so se z gledališčniki in idejo uresničili. Ogled, ki je prepovedan mlajšim od 16 let, stane 15 evrov, zbirališče pa je na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića, na katerem so se prodajalke ljubezni tudi nekoč zbirale in ponujale svoje storitve. Govoric, anekdot iz popisane zgodovine zagrebških ulic z rdečimi lučmi ne zmanjka. Iz ust igralke, ki v osebi dame Margarite iz leta 1899 predstavlja dogajanje, postane vse skupaj še bolj zanimivo.

Pot je nastala na podlagi knjige Zgodbe iz stare Tkalče – Tajno čutno življenje avtorja Darka Belušića Bele. Tkalča je ljudsko ime za eno najstarejših ulic v mestu v neposredni bližini Kaptola, Tkalčićevo ulico. Nekdaj je bila vsaka hiša v njej bordel. Skoraj do začetka druge svetovne vojne je bil Zagreb po vsej Evropi znan prav po bordelih. Manj znano pa je, da je zagrebška oblast že pred davnimi leti podeljevala dovoljenja za njihovo delovanje. Največ deklet, ki so ponujale mesene užitke za denar, je bilo iz okoliških vasi. Ni jih manjkalo niti iz mesta, ki so tako služile dodaten denar ali pa so se z najstarejšo obrtjo ukvarjale poklicno.

Turistična pot, ki jo v oblačilu nekdanjih dam s pločnika začne igralka z besedami: »Vaša sem, gospod ...«, daje tudi vedeti, da ni bila le Tkalčićeva ulica središče veselih uric zabave za premožnejše, ampak je bilo precej ponudbe tudi na osrednjem mestnem trgu (zdajšnji Trg bana Jelačića) in na mestni železniški postaji.

Nekako tako kot zdaj, le s to razliko, da je bila ta dejavnost nekoč legalna, zdaj pa je prepovedana, zato cveti tako imenovana podzemna prostitucija. V Zagrebu prostitucije ne manjka, pravijo na zagrebški policiji, le manj opazna je. Prav tako ne manjka elitne prostitucije, namenjene tistim z debelejšimi denarnicami. Na elitnih lokacijah v hotelih z več zvezdicami ali na jahtah, zasidranih v marinah Jadranskega morja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se