Zakaj odstopa Benedikt XVI.?

Po mnenju italijanskih medijev papež odstopa zaradi spolnih škandalov in korupcijskih afer.

Objavljeno
21. februar 2013 13.44
Posodobljeno
21. februar 2013 13.44
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Italijanski mediji so znova prilili olje na ogenj ugibanjem, kaj stoji za nepričakovano potezo papeža Benedikta XVI., ki je prejšnji teden napovedal svoj odstop. Čeprav Sveti sedež zatrjuje, da se je papež za to odločil zaradi visoke starosti in pomanjkanja moči za vodenje Cerkve, italijanski mediji trdijo, da v ozadju stojijo spolni škandali in korupcijske afere.

Kot pišeta dnevnik La Repubblica in tednik Panorama, se je Benedikt XVI. za odstop odločil potem, ko je izvedel za izsledke notranje preiskave o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so Vatikan pretresli po objavi tajnih dokumentov v aferi Vatileaks.

Trojica kardinalov, ki ji je bila zaupana preiskava, je namreč med drugim razkrila sumljive posle v vatikanski banki in na Inštitutu za verska dela, pa tudi podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so v Rimu in Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi, zaradi česar so postali lahka tarča izsiljevalcev.

Trojica kardinalov je svoje ugotovitve po nevedbah italijanskih medijev zabeležila v dveh v rdeče usnje oblečenih zvezkih − v njiju je menda na skoraj 300 straneh popisan »natančen zemljevid« nepravilnosti in goljufij, ki so se dogajale na Svetem sedežu, in ljudi, odgovornih zanje −, ki so ju decembra predali papežu. Ravno na podlagi zapisov v teh zvezkih je po pisanju časnika La Repubblica papež nato sprejel odločitev.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi navedb časnikov danes ni hotel komentirati, po njegovih besedah pa jih ne bodo komentirali niti kardinali, ki so pripravili poročilo. Trojica bo sicer po pisanju Panorame z izsledki preiskave najverjetneje seznanila zbor kardinalov, ki bo na prihajajočem konklavu izbiral novega papeža. Temu bo Benedikt XVI. izročil tudi poročilo, v upanju, da bo novi papež dovolj »močan, mlad in svet« pa tudi imun na izsiljevanje, da bo lahko sprejel potrebne korektivne ukrepe.