»Žalostno odraščanje« Madeleine McCann

Madeleine McCann, ki je izginila 3. maja 2007 v portugalskem letovišču Praia de Luz, še niso našli.

Objavljeno
02. maj 2012 22.50
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Deklico je neznanec domnevno ugrabil iz apartmaja, medtem ko so njeni starši s prijatelji večerjali v bližnji restavraciji. Primer je izjemno odmeval v javnosti, še posebno potem, ko je portugalska policija začela sumiti, da so v izginotje vpleteni tudi njeni starši. Tega jim ni uspelo dokazati, zato sta dekličina oče in mati ostala na prostosti.

Primer po petih letih ni nič bliže rešitvi, se pa britanski Scotland Yard z njim intenzivno ukvarja. Višji detektiv Andy Redwood verjame v možnost, da je deklica še živa. Njegova ekipa preiskovalcev pravkar izvaja revizijo primera.

Prebijajo se skozi kakih sto tisoč dokumentov in štirideset tisoč kosov dokaznega gradiva, ki obstajajo o tem primeru. Zdaj so približno na polovici. Redwood je zavrnil možnost, da so v dekličino izginotje vpleteni njeni starši, kot je bil prepričan portugalski preiskovalec Goncalo Amaral. Britanska policija verjame, da je bila Maddie ugrabljena.

Nove informacije o primeru naj bi dobili tudi s proučitvijo velike količine podatkov o gibanju posameznikov na tem območju maja 2007, predvsem o lokacijah njihovih mobilnih telefonov. Ponovno naj bi tudi vzpostavili stik z vsemi letoviščniki, ki so med 28. aprilom in 3. majem 2007 preživljali dopust v klubu Marka Warnerja, od koder je Maddie izginila.

Poleg tega so policaji pozorni na vse posameznike s kriminalno kartoteko s tega območja in na osebje v letovišču.

Vodja oddelka za umore na Scotland Yardu Simon Foy pravi, da ne bodo odnehali, dokler ne odkrijejo, kaj se je zgodilo z Madeleine McCann. Ponovna preiskava, ki je doslej stala že dva milijona funtov, se je začela lani, ko so starši deklice pozvali britanskega premiera Davida Camerona, naj policija obnovi preiskavo.

Forenzični umetnik Teri Blythe je po naročilu angleške policije ustvaril računalniško podobo Madeleine McCann, kakršna naj bi bila pri devetih letih starosti (rojstni dan praznuje 12. maja). Pri tem si ni pomagal le z njenimi fotografijami, temveč tudi s fotografijami Maddiejinih odraslih sorodnikov ter brata Seana in sestre Amelie.