Zamenjava na vrhu srbske policije

Srbska prisluškovalna afera tudi v funkciji boja za prevlado nad tajnimi službami.

Objavljeno
12. november 2012 20.47
ap/Serbia Government
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Srbska prisluškovalna afera, ki so jo mediji poimenovali afera Watergate, nima veliko skupnega z istomensko afero v ZDA ali na Hrvaškem. Ker pristojni organi javnosti niso postregli z dokazi, poznavalci menijo, da gre za boj za prevlado nad srbskimi tajnimi službami ali pa za obračun znotraj notranjega ministrstva.

Po navedbah prvega podpredsednika vlade in obrambnega ministra Aleksandra Vučića je uprava kriminalistične policije (UKP), kot ga je obvestila varnostno-obveščevalna agencija Bia, odredila prisluškovanje njegovemu in telefonu predsednika države Tomislavu Nikoliću. Čeprav naj bi imel Vučić v svojih rokah nalog s podpisom načelnika UKP Rodoljuba Milovića za pridobitev izpiskov z njegovega telefona, javnosti ni razkril še nobenega dokumenta, posnetka ali prepisa prisluškovanih pogovorov.

Prvi mož urada za usklajevanje dela srbskih varnostnih služb Vučić, ki je tudi koordinator vlade za boj proti korupciji, je krivdo pripisal lastniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, ki naj bi ga, tako kot tudi druge tajkune, zmotil njegov boj proti korupciji. Nikolić je ocenil, da je padel v kačje gnezdo ljudi, ki izkoriščajo svoje visoke funkcije v različnih službah, zato da upravljajo z življenji. Sklenil je z besedami, da v Srbiji tako ni mogoče živeti. Milović in Mišković sta obtožbe zanikala kot neutemeljene.

Srbski premier in notranji minister Ivica Dačić je sprva povedal, da so po njegovih informacijah v UPK prisluškovanje odredili, ne da bi vedeli, za čigav telefon sploh gre. Napovedal je kadrovske zamenjave na notranjem ministrstvu, policiji pa je očital, da nima jasnega sistema nadzora. Čeprav direktor srbske policije Milorad Veljović za prisluškovanje ni vedel, kot je zagotovil sam, mu je Dačić svetoval, naj se raje poda v diplomacijo.

Dačić se še ni odločil, koga bo predlagal za novega direktorja policije, soglaša pa z Vučićem in Nikolićem, da morajo državno tožilstvo, sektor notranje kontrole in parlamentarni odbor za nadzor nad delom varnostnih služb zadevo preiskati do konca. Kot je še poudaril, bodo v Srbiji zamenjali celoten policijski vrh ter ga aretirali in v skladu z zakoni kazensko preganjali, če bodo potrdili odgovornost policije za prisluškovanje Nikoliću in Vučiću.

Če je v ozadju afere dejansko boj za prevlado nad srbskimi tajnimi službami med Vučićem in Dačićem, se bo po njenem razpletu morda vsaj vedelo, kdo je resnični vodja varnostnih služb. V prid interesnim skupinam, ki bodo tako končno vedele, do koga naj bodo servilne. Zadoščeno bo tudi radovednosti srbske javnosti, ki jo veliko bolj zanima, kdo za koga dela, kot pa zakonitos prisluškovanja, glede na dejstvo, da so po razsodbi ustavnega sodišča nekatera določila zakona o delu vojaških obveščevalnih služb neustavna.