Zanzibar: več deset mrtvih v nesreči trajekta

Sredina nesreča je že druga tragedija v manj kot letu dni.

Objavljeno
19. julij 2012 14.12
Za. P., zunanja politika
Za. P., zunanja politika

Zanzibar - Mornarica nadaljuje z iskanjem več kot sto ponesrečencev s trajekta, ki se je včeraj na poti iz tanzanijskega mesta Dar es Salam potopil v nemirnih zanzibarskih vodah ob vzhodnoafriški obali. Oblast je sporočila, da so s potopljenega trajekta, ne katerem je bilo okoli 290 potnikov in članov posadke, rešili 149 ljudi, iz vode pa so do zdaj potegnili 31 trupel. Med mrtvimi sta vsaj dva Evropejca, poroča tiskovna agencija AFP.

Predstavnik zanzibarske policije Mohamed Mina je povedal, da je le malo upanja, da bi v vodi še našli preživele. Zaradi močnega vetra in velikih valov so morali reševanje ponoči prekiniti.

Predsednik polavtonomenga otočja Zanzibar je razglasil tridnevno žalovanje. Šef tanzanijske policije je prišel v Zanzibar, kjer bo koordiniral reševanje, hkrati pa je že sprožil preiskavo o nesreči. Direktor tanzanijske meteorološke agencije Hamza Kabaleva je za BBC povedal, da je bilo zaradi slabega vremena in razburkanega morja na dan nesreče izdano opozorilo plovilom, naj prehoda ne prečkajo.

Ni še znano, koliko tujcev je bilo na krovu potopljenega trajekta. Sredina nesreča je že druga tragedija v manj kot enem letu. Septembra je umrlo več kot 200 ljudi, ko se je na plovbi med otokoma prevrnil prenatrpan trajekt z 800 potniki.

Zanzibar je priljubljena turistična destinacija z belimi peščenimi plažami in staro kamnito mestno četrtjo, ki je del Unescove svetovne dediščine.