Zaradi ciklona Teodor na Hrvaškem pravi kaos

Neurje z orkanskim vetrom in obilnimi padavinami je po zadnjih informacijah že zahtevalo smrtno žrtev.

Objavljeno
11. november 2013 11.22
mdr/burja
R. D., Ma. Ja., Delo.si
R. D., Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Severno obalo in zahodne dele Hrvaške je ponoči zajel ciklon Teodor, neurje z orkanskim vetrom in obilnimi padavinami, ki povzroča številne preglavice, po zadnjih informacijah pa je že zahtevalo tudi smrtno žrtev. Kot poroča hrvaški Jutarnji list, je v kraju Mirkovec Breznički v varaždinski županiji umrl 46-letni moški, na katerega se je zrušilo drevo.

Silovita burja največ preglavic povzroča na severnem Jadranu, posebej na nekaterih delih pod Velebitom. Zaradi orkanskega vetra je zaprtih več avtocest in regionalnih cest, pa tudi večina morske poti na območju severnega Jadrana.

Gasilci so na širšem območju Reke zaradi težav, ki jih je povzročila burja, ponoči in dopoldne posredovali več desetkrat. Po podatkih tamkajšnjih oblasti je gmotna škoda precejšnja − poškodovanih je namreč več avtomobilov, oken in streh. Prebivalcem mesta priporočajo, naj se ne odpravljajo ven in naj ne odpirajo oken. Silovita burja, je ogrozila tudi ladje v lukah, davi pa so na Krškem mostu zabeležili najmočnejši sunek − 220 kilometrov na uro.

V reškem kliničnem centru so sprejeli več poškodovanih, življenje dveh ljudi, in sicer delavcev na gradbišču, ki sta padla z osmih metrov višine, pa je ogroženo. Hudo poškodovane so tudi tri šolarke, na katere je v Opatiji padlo drevo.

Težave tudi v hrvaški prestolnici

Orkanski veter preglavice povzroča tudi prebivalcem hrvaške prestolnice. Veter namreč ruva drevesa in odnaša strehe. Promet je otežen tako v mestu kot na mestnih vpadnicah. Zagrebški gasilci so po navedbah HRT od sinoči prejeli več kot tisoč klicev na pomoč, posredovali pa so več kot 500-krat. Na delu so tudi prostovoljna gasilska društva.

V Zagrebu se je zaradi silovitega vetra, ki je pihal s hitrostjo okoli sto kilometrov na uro, zrušil del zgradbe nekdanjega parnega mlina Paromlin, enega od najpomembnejših zagrebških spomenikov industrijske arhitekture, poroča HRT. Kraj dogodka so zavarovali policisti in gasilci.

Na Velebitu sneg, v Dubrovniku poplave

Na območje Dubrovnika je ciklon prinesel obilne padavine, zaradi katerih je ponekod poplavilo kleti, na severnem Velebitu pa je zapadel sneg. Ta je med drugim pobelil Sljeme, Zavižan, vrh Učke in višje predele Gorskega Kotarja. Pobelilo je tudi Klek nad Ogulinom, javlja Crometeo. Veter ponekod povzroča nastanek pol metra visokih zametov.

Meteorologi napovedujejo, da se bo vreme v prihodnjih 24 urah stabiliziralo. Na severnem Jadranu bo sprva še pihala orkanska burja, ki se bo čez dan preselila v Dalmacijo, na celinskem delu Hrvaške pa bo veter slabel.