Zaradi mraza na Poljskem umrlo že 50 ljudi

V zadnjih dveh tednih je zaradi mraza na Poljskem umrlo 30 ljudi. Novo žrtev so zabeležili tudi na Hrvaškem.

Objavljeno
13. december 2012 12.00
ROMANIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Varšava, Zagreb − Število smrtnih žrtev zaradi hudega mraza in obilnih sneženih padavin na Poljskem se povečuje. Po zadnjih informacijah tamkajšnjega notranjega ministrstva, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je namreč vse od začetka decembra umrlo že 30 ljudi.

Samo v zadnjih dveh tednih je zaradi mraza na Poljskem tako umrlo več ljudi, kot lani v celem mesecu − mraz je namreč decembra lani na Poljskem namreč terjal 19 življenj. Tamkajšnje notranje ministrstvo je javnost zato že pozvalo, naj poskrbi za brezdomce in ostale ranljive posameznike, ki običajno predstavljajo večino žrtev.

To sicer niso prve žrtve mraza na Poljskem letos. Nenadni padec temperatur je namreč že oktobra terjal 15 življenj, še pet ljudi pa je umrlo novembra. Lani je zaradi podhladitve na Poljskem umrlo okoli 200 ljudi.

Mraz povzroča preglavice tudi na Hrvaškem

Izredno nizke temperature pa preglavice povzročajo tudi pri naših južnih sosedih. Kot poroča hrvaška televizija HRT, so namreč davi na Hrvaškem izmerili najnižje temperature to zimo, ki se koledarsko gledano pravzaprav niti še ni začela.

Na Otočacu v Ličko-senjski županiji so namreč izmerili minus 20 stopinj Celzija, v Gospiću, Slavonskem Brodu in Čakovcu minus 17, v Varaždinu minus 16, v Zagrebu pa minus 15 stopinj Celzija. Mraz je poleg tega terjal že peto smrtno žrtev na Hrvaškem letos.

Mnoge Zagrebčane je poleg nizkih temperatur pričakal tudi prometni kaos. Zaradi počenega vodovoda je bil namreč na zahodnem delu zagrebške prestolnice moten promet.