Zaradi nesreče trajekta odstopil južnokorejski premier

Južnokorejska vlada in ostale pristojne oblasti so bile po nesreči trajekta deležne ostrih kritik svojcev žrtev.


Objavljeno
27. april 2014 10.16
KOREA-SHIP
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Seul - Južnokorejski premier Chung Hong-Won je zaradi nedavne nesreče južnokorejskega trajekta danes ponudil svoj odstop. Pri tem je v nagovoru, ki ga je neposredno prenašala južnokorejska televizija, prevzel odgovornost za tragedijo, v kateri je umrlo več kot 300 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Opravičujem se, ker nisem mogel preprečiti te nesreče in po njej nisem mogel ustrezno ukrepati,« je poudaril. Dodal je, da je zato sklenil odstopiti s položaja predsednika vlade.

»Želel sem odstopiti že prej, a sem raje dal prednost obravnavanju nesreče. Mislim, da je bilo odgovorno, da sem pred odhodom pomagal. Odločil sem se, da odstopim zdaj, da ne bi bil v breme administraciji,« je pojasnil.

Južnokorejska vlada in ostale pristojne oblasti so bile po nesreči trajekta deležne ostrih kritik svojcev žrtev, predvsem zaradi počasne reševalne akcije in obveščanja o reševanju.

Število mrtvih v nesreči trajekta Sewol, ki je potonil 16. aprila, se je po zadnjih podatkih povzpelo na 187, 115 ljudi pa še pogrešajo. Na trajektu je bilo v času nesreče 476 potnikov in članov posadke, med njimi večina dijakov, ki so bili na šolskem izletu.