Zaradi okrutnega posilstva v Indiji vse manj turistov

V Indiji se je januarja zgodilo skupinsko posilstvo švicarske turistke, Južnokorejko pa je posilil sin lastnika hotela.

Objavljeno
01. april 2013 15.44
India Maha Kumbh
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
New Delhi - Število tujih turistk, ki se odločijo za potovanje po Indiji, se je v minulih treh mesecih zmanjšalo za kar 35 odstotkov, je pokazala raziskava. Od prihoda v Indijo naj bi jih odvrnilo skupinsko posilstvo mlade študentke na avtobusu v New Delhiju ter vrsta drugih spolnih napadov, ki so osupnili ne le indijsko, temveč tudi svetovno javnost.

Kot je razkrila raziskava, ki sta jo opravili indijski zbornici za trgovino in za industrijo, je skupno število turističnih obiskov na letni ravni upadlo za četrtino. Tuji turisti se vse pogosteje odločajo za obiske drugih azijskih držav, kot sta Malezija in Tajska, ter posledično vse manj za Indijo. 

Okrutno posilstvo 23-letne študentke, na katero se je na avtobusu sredi indijske prestolnice spravilo šest moških, je razburilo Indijce in tudi ljudi drugod po svetu. Študentka je kasneje podlegla poškodbam, njenim napadalcem trenutno sodijo, v državi pa so tudi uvedli strožje kazni za posiljevalce.

Omenjenemu dogodku je sledilo še več odmevnih spolnih napadov, med drugim januarja skupinsko posilstvo švicarske turistke ter primer Južnokorejke, ki naj bi jo prav tako januarja omamil in posilil sin lastnika hotela, v katerem je stanovala. Zaradi takih primerov se je močno okrepilo mnenje, da je Indija za ženske nevarna turistična destinacija.

Izsledki raziskave, ki je zajela 1200 turističnih agencij v različnih indijskih mestih, sicer niso v skladu s statistikami, ki jih zbira indijsko ministrstvo za turizem. Te namreč kažejo, da število tujih turistov tudi v letu 2013 narašča - vsaj v januarju in februarju naj bi bilo tako, medtem ko za marec še ni podatkov.