Zaradi podpore Pussy Riot priprli Kasparova in še sto drugih

Opozicijskega voditelja obtožujejo napada na policista, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do petih let.

Objavljeno
18. avgust 2012 11.48
Posodobljeno
18. avgust 2012 11.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva - Med številnimi protestniki proti zaporni kazni, ki jo je rusko sodišče v petek izreklo članicam ruske pank zasedbe Pussy Riot, je ruska policija v petek aretirala tudi enega vodilnih opozicijskih voditeljev v Rusiji Garija Kasparova. Obtožujejo ga napada na policista, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do petih let.

Kasparov je po pisanju Slovenske tiskovne agencije vse obtožbe danes zanikal. Po navedbah obtožnice naj bi nekdanji zvezdnik svetovnega šaha med petkovim zborovanjem podpornikov Pussy Riot policista ugriznil.

Ruska policija, ki je med izrekom sodbe za Pussy Riot varovala zgradbo sodišča pred pritiskom podpornikov uporniškega tria pankeric, ogorčenih nad odločitvijo sodišča, naj bi ga zato aretirala, tako kot še okoli sto drugih podpornikov Pussy Riot.

Članice Pussy Riot, 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samučevič, je moskovsko sodišče sicer v petek obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču zaradi protesta v moskovski cerkvi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi. Krive so huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo in razžalitev vernikov, je dejala sodnica Marina Sirova. Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti.