Zaradi sežiga Koranov v Afganistanu novo nasilje

Poročila o zažiganju Koranov so že včeraj sprožila proteste pred ameriško bazo v mestu Bagram.

sre, 22.02.2012, 10:30; spremenjen: 12:30

Kabul - V Kabulu in Džalalabadu se že drugi dan nadaljujejo demonstracije jeznih domačinov zaradi zažiganja Koranov. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je bila v izgredih, ki spremljajo proteste, doslej so umrli štirje, 20 ljudi je ranjenih.

Poveljnik Natove misije Isaf, ameriški general John Allen, se je včeraj sicer opravičil zaradi poročil, da so pripadniki mednarodnih sil v Kabulu zažigali Korane, in hkrati obljubil preskavo. A po pisanju BBC mnogi Afganistanci težko razumejo, zakaj je ameriško poveljstvo lahko dovolilo, da pride do še enega podobnega incidenta. Ko je lani floridski pastor zažgal Koran, so se na ulice v Afganistanu zgrnile množice, v nemirih pa je bilo ubitih 24 ljudi.

Protestniki v Kabulu so tudi tokrat vzklikali protiameriška gesla in v osrednje ameriško vojaško oporišče Camp Phoenix metali kamenje. Priča je po pisanju britanskega medija zatrdila, da so pripadniki varnostnih sil streljali v zrak. »Če nas bodo Američani na tak način žalili, smo se pripravljeni pridružiti upornikom,« je dejal eden od protestnikov.

Ameriški viri sicer trdijo, da so priporniki verske knjige uporabljali za prenašanje sporočil. Na ostanke knjig in drugih verskih predmetov so v okolici ameriške baze v Bagramu včeraj naleteli domačini.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se